За ІІ квартал 2020 шахраї заволоділи понад 500 тис. грн із банкоматів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За ІІ квартал 2020 шахраї заволоділи понад 500 тис. грн із банкоматів

Фінтех і Картки
464
Махінації з банкоматами досі є актуальними серед фінансових шахраїв. 16% злочинців обирають саме цей метод, аби виманити гроші в українців.
Про це повідомила Олеся Данильченко, заступник директора Асоціації «ЄМА», керівник Форуму Безпеки Розрахунків і Кредитів (ФБР і К), член консультаційної ради з фінансових сервісів EC3 Europol, під час пресбрифінгу “Платіжне і банкоматне шахрайство”.
Досить незначна частка злодіянь припадає на POS-термінали (8%) та системи дистанційного банківського обслуговування (5%).
Середня сума викрадених коштів із банкомата: у першому кварталі 2020 року – 540 000 грн, у другому – 503 000 грн.
Види злочинів із банкоматами — скіммінг, кеш-трепінг і фізичні атаки. Перші два види спрямовані безпосередньо на власників платіжних карток, а від фізатак мають збитки самі банки.
Скіммінг – це встановлення несанкціонованого обладнання на банкомат, а саме на кардридер (місце, куди користувач вставляє картку), та додаткових мініатюрних камер, які записують пін-коди під час проведення операцій на банкоматі.
За словами Данильченко, у перші місяці після оголошення карантинних обмежень (березень-квітень) не було зафіксовано жодного випадку цього виду шахрайства. Але вже у травні-червні зловмисники відновили свою діяльність із цим методом. Загалом у 2 кварталі 2020 року було встановлено 19 випадків скіммінгу.
Кеш-трепінг – це встановлення на отвір для видачі готівки шахрайських пристроїв, що унеможливлюють отримання готівки власником картки. Ця загроза була дуже актуальною в Україні у попередні декілька років, однак зараз цим способом шахраї користуються трохи рідше — в середньому за квартал виявляють приблизно 40 таких пристроїв.
Фізичні атаки – будь-які дії зловмисників з банкоматом, спрямовані на заволодіння банкнотами. Цьогоріч трапляється дедалі менше інцидентів фізатак, однак у перші дні оголошення карантину фіксувалось по декілька атак на банкоматы.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас