День фінансів, 9 вересня: доля МФО і колекторів, нові тарифні плани від "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 9 вересня: доля МФО і колекторів, нові тарифні плани від "Нафтогазу"

379
У середу, 9 вересня, в Києві проходить MFO summit 2020 – щорічний профільний захід про бізнес, стратегію, джерела прибутку, тренди, ризики і технології в мікрофінансуванні. І нам вже вдалося дізнатися на ньому кілька цікавих новин:
  • Про долю МФО і колекторських компаній. Відкривала саміт Катерина Рожкова (заступник голови НБУ, якщо ви раптом забули). Вона відкрила завісу про плани регулятора щодо долі МФО і колекторів.
День фінансів, 9 вересня: доля МФО і колекторів, нові тарифні плани від "Нафтогазу"
Якщо говорити коротко – НБУ зовсім не має наміру стояти осторонь, а вже спланував послідовність дій, які допоможуть захищати права кредиторів і споживачів фінпослуг. За словами Рожкової, на ринку мікрокредитування повинен існувати баланс, оскільки поки що НБУ фіксує напружену ситуацію на ринку стягнення проблемних боргів.
  • Ще одна гостя MFO summit 2020 року – Ольга Василевська-Смаглюк, член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, в розмові про колекторів розповіла, що спільно з Нацбанком Верховна Рада вже розробила якусь схему умовного ліцензування. Щоправда, при цьому зазначила, що нардепи не стали вносити зміни до Кримінального кодексу, тому що вважають, що врегулювати діяльність колекторів можна і адміністративним способом.
  • Карантин (ДО і ПІСЛЯ). І тенденції ринку кредитування. Як зазначила на MFO summit 2020 Анна Замазеєва, голова правління «Всеукраїнської асоціації фінансових компаній», на етапі карантину було істотне просідання ринку. А зі слів представників Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ), до середини травня деякі банки практично призупинили кредитування, деякі його скоротили в 5-7 разів! Після цього почалося поступове відновлення.
Про інші новини дня:
Стрес-тести для банків по-новому. Нацбанк запровадив новий вид стрес-тестування банків, який назвали реверсивним. Як зазначили в НБУ, банки повинні розкрити всі свої слабкі місця, а потім сформулювати особистий антикризовий план. Тестування проходить в три етапи.
Прогноз щодо держбюджету на наступний рік. У Мінфіні прогнозують, що дефіцит держбюджету в 2021 році буде на рівні 6%, 4,5% у 2022 році і 3% в 2023 році. Цьогоріч він на рівні 7,5% ВВП. В середньому, в порівнянні з 2020 роком рівень інфляції в 2021 році прогнозується на рівні 8,1%. Середньомісячна зарплата в Україні в 2021 році повинна скласти 13 632 грн.
“Кредитні канікули” невдовзі закінчаться. У Нацбанку заявили, що кредитні канікули, які НБУ рекомендував банкам надавати позичальникам, які постраждали від карантинних обмежень, не можуть тривати вічно. Кінець листопада – початок грудня – це термін, коли банки повинні завершити дію спрощених умов з кредитними канікулами.
Послуга дистанційної заміни SIM-карти від lifecell більше не працює. Все для того, щоб захистити абонентів від шахраїв, кажуть у компанії. Там повідомили, що зараз персональні дані користувачів викрадаються третіми особами з не пов’язаних з оператором джерел все частіше. Тому для захисту абонентів і їхніх персональних даних lifecell закриває послугу. Для заміни SIM-карти необхідно буде звертатися в магазини lifecell з документами.
Нові тарифи на газ. Група “Нафтогаз” представила нові тарифні плани. Три – для бізнесу і два – для населення. Тарифи для бізнесу «Річний», «Квартальний» і «Місячний» допомагають сформувати портфель закупівель і повністю задовольнити потреби в природному газі, кажуть в компанії. Умови всіх тарифів дивіться за посиланням.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас