День фінансів, 3 вересня: рішення щодо облікової ставки, виграш Суркісів у ПриватБанку, підключення газу через банк або пошту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 3 вересня: рішення щодо облікової ставки, виграш Суркісів у ПриватБанку, підключення газу через банк або пошту

475
У четвер, 3 вересня, про облікову ставку, газ і справу Суркісів проти ПриватБанку.
Рішення щодо облікової ставки. Сьогодні Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 6%. Як повідомляють в НБУ, попередні зниження облікової ставки продовжують відображатися в динаміці ринкових ставок. Так, вартість державних залучень у національній валюті і ставки за гривневими депозитами вже перебувають на рекордно низьких рівнях. Також триває здешевлення кредитних ресурсів.
Крім того, в Нацбанку відзначили, що ключовим ризиком для макрофінансової стабільності України як і раніше є більш тривалий строк і поглиблення пандемії коронавірусу і посилення карантинних заходів.
Новий транш від МВФ. Голова Національного банку Кирило Шевченко заявив, що візит місії Міжнародного валютного фонду очікують найближчим часом і черговий транш – до кінця року. МВФ планує продовжити співпрацю з Україною в рамках програми stand-by, але в МВФ не говорять, коли чекати наступного траншу кредиту.
Суркіси виграли у ПриватБанку суд на 10 млрд. Печерський районний суд Києва 2 вересня задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку при націоналізації, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн (понад 9 млрд грн). У Мінфіні заявили, що Міністерство фінансів не згідно з рішенням і буде продовжувати захищати інтереси держави і банку. Наступним їхнім кроком буде підготовка апеляційної скарги на рішення.
Як захиститися від зростання цін на газ. Як повідомив голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, тарифний план “річний” захистить споживачів від цінових коливань на ринку газу, оскільки передбачає зафіксовану в договорі вартість газу на весь рік. Також група Нафтогаз планує в жовтні-листопаді цього року запустити можливість укладення контрактів на постачання газу з населенням через Ощадбанк, ПриватБанк та Укрпошту.
В Україні з’явиться Бюро економічної безпеки. Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки. Бюро має протидіяти кримінальним правопорушенням, які негативно впливають на економіку, сприяють її тінізації, витоку капіталу та іншим негативним явищам, які уповільнюють темпи економічного зростання і загрожують національним інтересам у сфері економіки.
Кабмін затвердив стратегію реформування держбанків. Кабмін у рамках програми з МВФ оновив принципи стратегічного реформування державних банків. Оновлені принципи передбачають зниження частки держави в банківському секторі до 2025 року до 25% з 60%.
Умови для падіння курсу гривні. За прогнозами фінансових аналітиків, наразі причин для раптової девальвації восени 2020 року немає. Гривня може різко обвалитися у разі політичної кризи або чергового локдауну через коронавірус.
Про фактори, які впливають на курс, а також про ситуацію на ринку золота і срібла розповість наш фінансовий аналітик Олексій Козирєв в новому відео на YouTube-каналі Finance.ua.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас