Міжбанк: компанії увійдуть у діловий ритм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: компанії увійдуть у діловий ритм

Валюта
487
У середу, 2 вересня, компанії вже підбили підсумки минулого звітного періоду і увійдуть в звичайний діловий ритм роботи. Це позначиться як на статистиці валютного ринку, так і на характері самої торгової сесії. За нашими прогнозами сьогодні обсяги операцій будуть в межах до $205-230 млн при укладенні до 570-640 угод.
Основні фактори, які вплинуть на поведінку учасників торгів:
1. Господарські операції клієнтів. Експортери активно витрачають гривню, отриману від держави в період основних відшкодувань ПДВ, і не поспішають розлучатися з валютною виручкою задешево. Це призводить до скорочення найближчим часом пропозиції валюти на міжбанку і працює проти гривні.
Частково страхує нацвалюту те, що орендні платежі компаній, їхні розрахунки з персоналом за серпень, оплати за сировину і матеріали – швидко скорочують обсяги оборотних коштів у гривні у клієнтів і спровокують поступове зростання пропозиції валюти з боку експортерів і паралельно з цим знижують можливості щодо її купівлі у імпортерів;
2. Дії нерезидентів і “дочок” іноземних компаній. Починається традиційний період купівлі валюти “дочками” іноземних компаній під репатріацію дивідендів, що збільшує попит на валюту в моменти їх виходу на торги і грає проти гривні. У періоди активної купівлі валюти такими компаніями спекулянти постараються розгойдувати котирування, що також не йде на користь нацвалюті. Крім цього, нерезиденти продовжують поступово виходити з українських ОВДП і для фіксації свого прибутку у валюті купують її на міжбанку, що призводить до збільшення попиту на торгах і періодичного росту котирувань;
3. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники продали вчора облігацій на 2,8 млрд гривень і сьогодні фактор розрахунку за ці папери буде впливати як на ресурсний, так і опосередковано на валютний ринок. Як ми і припускали – основними покупцями цих паперів були держбанки і великі місцеві фінустанови.
При надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо НБУ з інтервенцією з його викупу. Але в останні дні активність регулятора з інтервенціями дещо знизилася, позаяк учасники ринку самі знаходять компроміс по курсу і особливого обсягу “зайвої” валюти не спостерігається.
Спекулянти продовжать максимально активно розгойдувати курс в моменти виходу великих покупців валюти на торги, а також заробляти: 1) в форматі “в дві сторони”; 2) на різниці готівкового та безготівкового ринків; 3) за рахунок стрибків курсу євро відносно долара (на зовнішніх ринках) і відносно гривні (на нашому міжбанку).
На готівковому ринку обмінники продовжать працювати у форматі “з обороту”, орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар/євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. Спред по долару буде в межах 15-25 копійок і по євро – в межах до 20-30 копійок.
Курси міжбанку за нашим прогнозом на 2 вересня буде в межах: долар – коридор 27,45-27,70 гривень, євро – коридор 32,50-33,05 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,57 / 27,59
євро – 33,01 / 33,03
російський рубль – 0,3748 / 0,3754
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас