Міжбанк: сьогодні спрацює "п'ятничний ефект" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: сьогодні спрацює "п'ятничний ефект"

Валюта
1016
Остання п’ятниця цього літа пройде на валютному ринку під знаком двох різноспрямованих факторів.
З одного боку – наближення кінця місяця змусить клієнтів бути досить активними на ринку, щоб закрити вже майже всі свої господарські розрахунки на звітну дату і не залишати їх на 31 серпня. Це додасть статистики торгам за рахунок дій цих компаній.
З іншого – через наслідки карантину більшість клієнтів поки що так і не вийшли на докарантинні обсяги свого бізнесу і тому вже встигли закрити свої основні операції по серпню, залишаючи на останній робочий день місяця (понеділок, 31 серпня) лише “рихтування” своїх розрахунків на звітну дату. У цьому випадку подібні компанії вже не будуть такі активні сьогодні на торгах і волітимуть заробити за суботу та неділю на коротких гривневих депозитах, а не купувати валюту перед вихідними і “зависати” з валютними розрахунками до 31-го числа. Це вже спрацює на міжбанку у форматі “п’ятничного ефекту” і дещо знизить активність ринку за рахунок таких клієнтів.
Тому загальна статистика торгів у п’ятницю буде залежати від фактично індивідуальних розкладів великих клієнтів в частині закриття/незакриття ними вже основних операцій по серпню на звітну дату. За нашими розрахунками, обсяги операцій на торгах 28 серпня навряд чи перевищать поріг в $180-210 млн при укладенні до 470-510 угод. А сама сесія складатиметься з двох частин: перша – досить активна з урахуванням закриття угод основною частиною клієнтів перед вихідними і друга – з швидким закриттям решти обсягів операцій запізнілих компаній за своїми господарськими розрахунками по валюті, і потім на торгах вже залишаться тільки спекулянти.
На поведінку учасників торгів продовжить істотно впливати пік періоду основних відшкодувань ПДВ експортерам і головне – час перерахувань їм гривні за цими операціями. Якщо гривня від Держказначейства прийде в першій половині дня – це ще вплине на поведінку клієнтів на валютному ринку, а от якщо в другій (що зазвичай і відбувається) – то ці обсяги гривневих ресурсів вже зіграють на міжбанку в понеділок.
При ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо Нацбанк з інтервенцією з його викупу в резерви, якщо ж надлишку валюти не буде – НБУ волітиме дати ринку самому знаходити компромісний курс і витрачати ЗВР не буде.
Спекулянти будуть в п’ятницю заробляти як у форматі “в дві сторони” і за рахунок різниць готівкового і безготівкового курсів, але також постараються активно пограти на парі євро/долар і відповідно на стрибках євро щодо гривні. Після вчорашнього виступу голови ФРС США Джерома Пауелла пара євро/долар демонструє, як ми і попереджали, чергові валютні ралі, і на момент написання статті євро коштує вже близько 1,1894 долара, встигнувши за цей час вже кілька разів істотно то зрости, то просісти. Це дозволить як міжнародним, так і українським спекулянтам сьогодні активно пограти з цією валютою як безпосередньо на самій парі євро/долар на зовнішньому ринку, так і на українському міжбанку.
На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар/євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. У більшості обмінок спред по долару буде перебувати в межах 15-25 копійок і по євро – в межах до 25 – 40 копійок. Власники обмінників будуть часто міняти цінники по євро протягом дня залежно від котирувань євро як на зовнішніх ринках, так і на українських торгах.
Курси міжбанку, за нашим прогнозом на 28 серпня, будуть перебувати в межах: долар – коридор 27,35 – 27,60 гривень, євро – коридор 32,32 – 32,90 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,49 / 27,52
Євро – 32,44 / 32,47
Російський рубль – 0,3668 / 0,3675
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас