Експерт розповів, як змінився покупець квартири на первинному ринку житла за час карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, як змінився покупець квартири на первинному ринку житла за час карантину

Нерухомість
3195
Під час карантину покупці зрозуміли, що проблемними можуть стати не тільки будівництва, в яких є нюанси з документами, а й ті, що залежать від фінансування покупців.
Вибір об’єктів. “Зупинка потоку грошей елементарно заморожує процес будівництва, навіть якщо у забудовника спочатку не було наміру порушити свої зобов’язання. Ризикованість зросла, і покупці стали більш вимогливо ставитися до вибору об’єктів: якщо раніше можна було сподіватися на авось – якось добудують, отримають документи, то зараз з’явилося точне розуміння, що позитивний результат не такий вже й можливий – хоча б через те, що на тлі карантину чиновники стали ще більш жорсткими і не йдуть на якісь послаблення, оскільки бояться, що їх звинуватять у пособництві забудовникам», – розповідає Андрій Рижиков, СЕО і керівний партнер девелоперської компанії DC Evolution.
Змінився період ухвалення рішення про купівлю квартири – він зріс до пів року. Люди бояться, що будівництво буде заморожено, а будинок так і не добудують. За словами експерта, найбільш ходовими стали проєкти на фінішній стадії реалізації, 70-80% готовності – це якраз той оптимум, на який найчастіше зараз звертають увагу.
Якщо раніше квартири з готовим ремонтом були нішевою опцією, властивою переважно недорогому сегменту житла, то зараз все частіше і забудовники, і покупці дивляться в бік готових квартир. Це європейська практика, яка дуже імпонує і українцям. По-перше, це дозволяє заощадити на ремонті, оскільки системний ремонт точно дешевший, ніж самостійний. По-друге, на карантині робити ремонт не так просто. А так – заплатив гроші, почекав кілька місяців, закупив меблі, в’їхав і живи.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
Крім того, покупці стали більш економними в майбутніх витратах. Як розповідає експерт, покупці відразу цікавляться, у скільки обійдуться комунальні та експлуатаційні платежі. Через це апартаменти стали менш затребуваними – мало того, що це не житло в юридичному сенсі, найчастіше вони дорожчі в обслуговуванні.
За спостереженнями Андрія Рижикова, ринок житлової нерухомості краще адаптувався в карантин.
“Якщо не враховувати логістичну нерухомість, яка зросла через активізацію інтернет-торгівлі, фактично всю комерційну нерухомість відправили в локдаун – торгівлю і готелі прямо закрили, офіси начебто працювали, але транспорт не ходив, відповідно – дістатися в них було проблематично, тому більшість «комірців» працювали з дому. А ось житлову нерухомість карантин зачепив меншою мірою – відділи продажів виводили по одній людині або працювали онлайн, а будівельники не припиняли свою роботу – просто всіх забезпечили засобами захисту, провели інструктаж і організували підвіз. Покупці ж в період карантину могли домовитися про додаткові знижки”, – резюмує Андрій Рижиков.
За матеріалами:
100realty.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас