Міжбанк: ринок швидко увійде в звичайний ритм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ринок швидко увійде в звичайний ритм

Валюта
772
Після триденних вихідних, пов’язаних зі святкуванням Дня Незалежності, валютний ринок 25 серпня швидко увійде в свій звичайний ритм. Особливо розхолоджуватися клієнтам нема коли – попереду закінчення місяця і активні розрахунки із закриття цього звітного періоду.
На користь гривні зіграє зарахування вівторком банками валютної виручки компаніям відразу за два дні з урахуванням неробочого в Україні понеділка, який був при цьому робочим в країнах ЄС і в США. Брак гривні і цейтнот за часом у зв’язку зі швидким закінченням місяця – змусять клієнтів активніше продавати валюту на міжбанку, що збільшить її пропозицію на торгах. Крім цього, частина боржників, які все ще не повністю розрахувалися з бюджетом, продовжать закривати свої борги з податків за рахунок валютних надходжень, що додає пропозиції валюти на ринку.
Проти нацвалюти зіграє початок періоду відшкодувань основних сум ПДВ експортерам, яке цього разу припаде на період з 25 по 28 серпня. Щойно у експортерів буде з’являтися гривня від держави – вони будуть менше зацікавлені у продажу валюти і стануть менш поступливими за курсом на міжбанку.
Додатково зіграє фактор і готівкового ринку. Традиційно за час свят банки і фінкомпанії “затарилися” через обмінники готівковою валютою, яку в такі періоди активно здає населення для фінансування своїх поточних витрат у гривні. І за вівторок-середу частина цього надлишку купленої за вихідні валюти вийде через операції з валютної позиції банків на міжбанк у вигляді зростання пропозиції. Це підстрахує гривню.
Перекоси попиту і пропозиції у зв’язку із зарахуванням валютної виручки експортерам за два дні, настання періоду активних відшкодувань ПДВ і швидке закінчення місяця – будуть основними мотиваторами поведінки клієнтів сьогодні на міжбанку. Ми очікуємо поступове зростання активності клієнтів на торгах з обсягами операцій на міжбанку в межах до $210-230 млн при укладенні до 510-630 угод.
За наявності надлишку пропозиції долара під час сесії – ми побачимо Нацбанк з інтервенцією з його викупу. А спекулянти постараються попрацювати не тільки у форматі в “дві сторони”, а й похитати курс протягом дня в моменти виходу на торги великих покупців і продавців. За нашими розрахунками, при сприятливому для НБУ розкладі попиту і пропозиції валюти на міжбанку 25 серпня – регулятор зможе без тиску на курс купити в резерви близько $20-35 млн.
Якщо ж котирування підуть вгору – Нацбанк не буде особливо змінювати свою тактику роботи і не стане сильно втручатися в ситуацію, давши Укргазбанку та іншим держбанкам знову продавати подорожче валюту Нафтогазу.
На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на котирування і тренд міжбанку і на обсяги реального попиту і пропозиції з боку громадян у своєму регіоні. У більшості обмінок спред по долару складе близько 15-25 копійок, а по євро – в межах до 20 – 35 копійок.
Курси міжбанку за нашим прогнозом на 25 серпня будуть перебувати в межах: долар – коридор 27,30 – 27,60 гривень, євро – коридор 32,13 – 32,65 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,43 / 27,46
Євро – 32,24 / 32,28
Російський рубль – 0,3659 / 0,3664
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас