Що буде з цінами на гречку: пояснення експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами на гречку: пояснення експерта

Особисті фінанси
3293
Ціна на гречку минулого тижня знизилася на 7%, до 15,15 тис грн за тонну. Подорожчання крупи найближчим часом не прогнозують.
За інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, цього року гречкою засіяли 74 тис. га, що на 10 тис. га більше, ніж торік. Незадаром тижнів розпочнеться збір врожаю, і на ринок надійде свіжа крупа.
За словами заступника директора Інституту аграрної економіки Миколи Пугачова, подорожчання гречки відбулося через карантин, який сприяв підвищенню попиту на продовольчі товари. У квітні середні споживчі ціни на цю крупу зросли майже на 18%, і вона коштувала понад 30 грн за кг.
Експерт розповідає, що на формування високої ціни вплинуло і скорочення посівних площ майже вдвічі, що призвело до рекордно низького урожаю в 2019 році – 85 тис. тонн. Ще одна причина подорожчання – відсутність гречки з Казахстану, Росії і Білорусі, які в 2020 році заборонили експорт крупи.
“Намагаючись відновити баланс на ринку, Кабмін заборонив експорт вітчизняної гречки. Цим тимчасовим заходом уряд дав сигнал товаровиробникам, що попит на гречку – високий, тому варто збільшувати посівні площі під цією культурою”, – пояснив Пугачов.
Експерт каже, що слід брати до уваги те, що при збільшенні ціни істотно скорочується попит. Адже при низьких доходах громадяни не в змозі купувати дорогу продукцію. Тому продавці будуть вибирати ціну, яка забезпечить високий обсяг продажів гречаної крупи і доходів від нього.
“Для відновлення нормальних умов міжнародної торгівлі і забезпечення продовольчої безпеки Україна продовжує вести переговори з країнами-виробниками гречки про зняття заборони на експорт. Це дозволить стабілізувати ситуацію на українському ринку”, – підсумував Пугачов.
За даними Держстату, роздрібні ціни на гречану крупу в липні 2020 року в середньому зросли в 2,3 рази в порівнянні з липнем 2019 року. Тоді гречка коштувала до 37,18 грн/кг.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас