Голова НБУ не бачить причин для побоювань щодо емісії гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ не бачить причин для побоювань щодо емісії гривні

Валюта
1557
Голова Нацбанку Кирило Шевченко спростував чутки про те, що центробанк запустить емісію гривні через рефінансування держбанків під викуп облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). За його словами, ці побоювання не справдилися і про них варто забути.
Про це він сказав в інтерв’ю РБК-Україна.
“Всі аукціони Міністерство фінансів в цей час проводило. Національний банк всі аукціони, згідно з нашими заявленим графіками, проводив. Ні на день ми не змінили графік. Тобто ми проводили всі аукціони – і довгострокові підтримки ліквідності, і короткострокові. Так воно далі і працюватиме. Тобто це побоювання не збувалося, і забудьмо про це побоювання”, – роз’яснив Шевченко.
Він звернув увагу, що у банків зараз надлишкова ліквідність, якої достатньо не лише для виконання всіх клієнтських платежів і зобов’язань перед вкладниками, а й для інвестицій в різні інструменти.
Голова НБУ нагадав, що раніше регулятор запустив довгострокове рефінансування і процентний своп, який дозволяє банкам знижувати власні процентні ризики.
Крім того, в НБУ планують розширити перелік застав, які прийматимуть за кредитами рефінансування. “Наприклад, братимемо в заставу не тільки ОВДП, але і муніципальні облігації. Наразі це рішення фіналізується”, – зазначив Шевченко.
Він уточнив, що Нацбанк не має мети щодо суми рефінансування. Так само як немає і цільового призначення рефінансування.

Довідка Finance.ua:

  • Зараз немає передумов для того, щоб курс гривні зріс до 30 UAH/USD. Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.
  • Кабінет міністрів не обговорює з Національним банком питання зростання курсу долара до 30 гривень і стимулювання інфляції. Курс повинен встановлюватися ринком.
  • Обмінний курс протягом 2021 року в середньому становитиме 29,1 гривень за долар, на кінець року – 28,8 гривень. Такі очікування Мінекономіки заклало в проект “Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас