Підвищення мінімальних зарплат: у Зеленського розповіли, у скільки це обійдеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення мінімальних зарплат: у Зеленського розповіли, у скільки це обійдеться

Казна та Політика
1428
Про мету підвищення мінімальної зарплати, запланованого владою, розповів радник президента України Олег Устенко в ефірі каналу “Україна 24”.
“Президент перебуває в логіці необхідності збільшення мінімальних зарплат в країні хоча б тому, що є інфляція і як мінімум повинно бути коригування на рівень інфляції. Ціллю для збільшення мінімальних зарплат президент вибрав бюджетників, які живуть на мінімальних дохід, і 5%-ве коригування повинно трохи полегшити їм життя. Це не робить грандіозного стрибка вперед, але в умовах глобальної економічної кризи та пандемії це те, що можна зробити. Це коштуватиме державному бюджету близько чотирьох мільярдів гривень”, — сказав він.
Також експерт відповів на критику цього законопроєкту.
“Часто можна почути останнім часом, що збільшення мінімальної заробітної плати може негативно позначитися на рівні тінізації української економіки. Але коли мова йде про 5%-е збільшення мінімальної заробітної плати, я б не очікував, що можливе збільшення рівня тіні. Такі побоювання були б виправдані при підвищенні від 30% і більше. Навпаки, це може сприяти її зменшенню.
Паралельно з цим я б не пов’язував це з курсовими або інфляційними ризиками, про які останнім часом говорять. Я б нагадав, що зараз Україна перебуває на історичному інфляційному мінімумі, рівень інфляції до 2%, тому 5%-ве збільшення мінімальної зарплати на інфляцію не вплине”, — сказав експерт.
Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”. Президентський законопроєкт передбачає підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч грн вже з 1 вересня поточного року.
Раніше Кабмін затвердив графік, згідно з яким мінімалка має зрости з 1 вересня до 5000 грн, з 1 січня 2021 року — до 6000 грн, з 1 липня 2021 року — до 6500 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас