Міжбанк: інтрига для гривні збережеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: інтрига для гривні збережеться

Валюта
1561
У вівторок активність учасників ринку на валютному ринку збільшиться, але певна інтрига щодо подальшої поведінки гривні збережеться.
По-перше – нічого поки так і не змінюється в розумінні ситуації навколо посади голови Нацбанку. І хоча коло претендентів поступово звужується – остаточної ясності нема. Це створює певну нервозність на ринку.
По-друге – сьогодні аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Як і прогнозував “Мінфін” у своїй тижневій аналітиці – чиновники вирішили встановити поріг в 500 млн гривень за номіналом на облігації на 77 днів і не обмежувати обсяги розміщення гривневих ОВДП на 350 і 945 днів, а також за доларовими облігаціями на 323 дні.
Ми прогнозуємо активний інтерес місцевих і іноземних інвесторів до доларових паперів, і слабку активність нерезидентів в частині купівлі гривневих ОВДП. Основним покупцями облігацій в нацвалюті будуть держбанки. Фактор аукціону вплине на поведінку ресурсного ринку і опосередковано – і на валютний міжбанк.
Не варто забувати і про отримані банками на тендері Нацбанку з рефінансування понад 5,1 млрд гривень. Частина цих коштів піде в ОВДП, але частина – на валютний ринок і на викуп у нерезидентів облігацій на вторинному ринку, що в кінцевому підсумку – теж потрапить на міжбанк.
По-третє – господарська діяльність підприємств і бюджетні платежі незабаром. Дефіцит гривні у місцевих компаній для фінансування своєї поточної діяльності змушує експортерів активно розпродавати валютну виручку, що працює на користь нацвалюти. Крім цього, з огляду на вихідні – у клієнтів для розрахунків з бюджетом залишається не так багато часу – лише 5 робочих днів з урахуванням сьогодішнього. Багато великих платникі вподатків вже з 14-го числа поступово почнуть концентрувати гривню під майбутні податкові проплати, що також позитивно для нацвалюти.
По-четверте – на міжнародних ринках не все спокійно. У найближчі дні відбудеться зустріч ОПЕК+ щодо подальших перспектив обмежень видобутку нафти, і якщо нафтовидобувачі домовляться – ціни на неї можуть знову піти вгору. Крім цього – в цей же період пройде саміт країн ЄС про пакет допомоги на 750 млрд євро, а 16-го числа – буде оголошена ставка ЄЦБ і буде виступ глави Крістін Лагард. Це все спровокує валютні ралі по парі євро/долар, що опосередковано позанчиться на курсі євровалюти відносно гривні.
Як і раніше, поведінка нерезидентів і спрямування коштів рефінансу Нацбанку – залишаться головними загрозами для гривні на найближчий час. Спекулятивні спроби розгойдати курс в форматі гри “на підвищення” – продовжаться.
За наявності надлишку пропозиції долара на міжбанку – регулятор вийде на торги з інтервенцією з викупу долара. Якщо ж надлишку валюти спостерігатися не буде – НБУ вважатиме за краще не втручатися в процес торгів.
Котирування міжбанку за нашим прогнозом на 14 липня будуть у межах: долар – коридор 27,05 – 27,30 гривень, євро – коридор 30,56 – 31,01 гривень. Обсяг операцій на торгах за нашими розрахунками буде в межах до $260 млн при здійсненні до 540-620 угод.
Як і всі дні цього непростого тижня – готівковий ринок у вівторок залишиться заручником поведінки міжбанку. При необхідності власники обмінників будуть часто змінювати свої цінники в залежності від поведінки безготівкових котирувань. Особливо – по євро.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,10 / 27,12
євро – 30,76 / 30,79
російський рубль – 0,3831 / 0,3837
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас