Міжбанк: валютний ринок продовжує дивувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: валютний ринок продовжує дивувати

Валюта
5259
Український валютний ринок продовжує “дивувати” спостерігачів і експертів. Незважаючи на те, що перший шок від гучної відставки голови Нацбанку Якова Смолія у клієнтів і банків пройшов і вже вчора курс практично остаточно закріпився нижче 27 гривень, досі залишається загадкою реакція на те, що відбувається, з боку нерезидентів – власників українських ОВДП. Поки вони досить обережні в своїх оцінках, продовжують купувати валюту і виходити з наших облігацій. Але роблять це невеликими обсягами, щоб “не підривати” котирування своїм попитом на валюту.
Весь фінансовий ринок України зайнятий зараз розкладанням пасьянсів, хто ж стане новим головою НБУ і як це змінить грошово-кредитну політику і котирування міжбанку і обмінників. Ситуація з претендентами швидко змінюється і ринок повен чуток. Тим більше, що бюджет поки залишається дефіцитним і “діра” в ньому зростає. А розмови чиновників про необхідність проведення девальвації – наростають.
Зазвичай – подібні невизначеності, якщо вони відбуваються в інших країнах – розгойдують курс за рахунок спекуляцій навколо таких подій. У нас же навпаки – гривня поки зміцнюється. На цьому тлі – поведінка нерезидентів і їхня реакція на те, що відбувається в Україні – стає головним драйвером потенційного зростання курсу.
Найближчим часом відбудуться чергові погашення попередніх ОВДП, які активно раніше купували іноземці та їхні дії в частині обсягів купівлі валюти – можуть істотно збільшити тиск на курс гривні. Саме іноземці під розмови і “страшилки” чиновників про потенційне зростання курсу в інтересах бюджету і економіки – здатні досить швидко в даний час вплинути на курсоутворення.
Українські ж компанії воліють зараз лише закривати поточні завдання, позаяк запасів гривні у них немає, а наслідки карантину і кризи вже фактично докотилися навіть до найбільш благополучних у фінансовому відношенні галузей нашої економіки.
Криза поки лише наростає, економічні показники слабкі, що дозволить спекулянтам найближчим часом періодично розгойдувати валютний ринок за рахунок “залякування” нерезидентів наслідками зміни голови НБУ.
Але саме оперативна реакція регулятора і може гасити подібні спроби. Як це було в перший день після відставки Якова Смолія, коли Нацбанк продав $150 млн і погасив першу хвилю паніки. Аби таке бажання припиняти спроби розгойдування курсу у НБУ зберігалося і після змін в керівництві цього відомства.
Сьогодні ж періодичні спекулятивні спроби розгойдати ринок продовжаться, а міжбанк буде повністю залежати від курсових завдань і поведінки великих місцевих компаній і нерезидентів.
У разі надлишку пропозиції валюти на торгах – ми знову побачимо Нацбанк з інтервенціями з викупу долара.
Котирування міжбанку на 9 липня за нашим прогнозом будуть пу межах коридору: долар – 26,80-27,15 гривень, євро – 30,33-30,85 гривень.
На готівковому ринку – без особливих змін. Попит на валюту досить низький і обмінники при виставленні своїх цінників будуть орієнтуватися тільки на ситуацію на міжбанку і попит на валюту з боку громадян.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,93 / 26,95
євро – 30,50 / 30,52
російський рубль – 0,3783 / 0,3788
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас