У Мінсоцполітики назвали головну проблему з підвищенням прожиткового мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінсоцполітики назвали головну проблему з підвищенням прожиткового мінімуму

Казна та Політика
1039
В Україні з 1 липня підвищилися пенсії та прожитковий мінімум.
Про те, чому прожитковий мінімум не повинен бути основою для розрахунку інших виплат, розповів радник міністра соціальної політики Микола Шамбір в ефірі каналу “Україна 24”.
“До прожиткового мінімуму прив’язали дуже багато показників — понад 200, і навіть деякі штрафи до нього прив’язані. І зараз, змінюючи прожитковий мінімум, ми тягнемо за ним всі ці виплати. Саме у цьому питанні треба наводити порядок і відв’язати показники, які не є властивими для прожиткового мінімуму. По суті, прожитковий мінімум повинен бути тільки базовим показником. Всі інші показники повинні бути відв’язані від нього. Тоді оперувати цими показниками та змінювати їх буде набагато легше. На засіданні уряду було прийнято рішення про підвищення мінімальної зарплати – з 1 вересня до 5 тисяч гривень, і поступово далі з 1 січня та 1 липня наступного року ще підвищувати. Це будуть гроші для того, щоб потім підіймати й мінімальну пенсію”, — сказав він.
За його словами, далі треба приділити увагу мінімальній зарплаті, яка є похідною для інших соціальних виплат. Шамбір назвав основну проблему, через яку у бюджет не поступають гроші для підвищення пенсій.
“Найбільша проблема в Україні — це тіньова зарплата. Зарплата в конвертах — це джерело, яке дає нам недонадходження до ПФУ, бюджету. Це ті кошти, які не йдуть на виплати пенсіонерам. Ці завдання, над якими ми зараз працюємо, повинні привести до позитивних результатів. Поступовими кроками треба робити підняття мінімальної зарплати, щоб її не випереджала інфляція”, — сказав він.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас