Програма "Доступні кредити 5-7-9%" має неправильний дизайн - Милованов (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програма "Доступні кредити 5-7-9%" має неправильний дизайн - Милованов (відео)

Кредит&Депозит
1162
Девальвація гривні, безробіття, проблема малого та середнього бізнесу — це лише кілька із найбільш серйозних ризиків для економіки України, спричинених коронавірусною кризою.
Про це розповів Тимофій Милованов, ексміністр розвитку економіки, а зараз — Президент Київської школи економіки, в інтерв’ю Finance.ua.
Коронакриза завдає найбільшого удару по реальному сектору — ринку праці.
У такому випадку найважливіше для людей не втратити роботу, а для тих, хто втратив її — отримати підтримку від держави.
“Безробіття — це не звичайна ситуація, коли хтось звільняється, хтось шукає роботу, хтось знаходить, бо воно викликане кризою. Тому підтримка безробітним має бути збільшена однозначно, і не на 1000 гривень, а більше. Є ж гроші із Фонду з боротьби з коронавірусом. Я вважаю, що їх можна було розподілити й на збільшення допомоги тим, хто втратив роботу. Це те, що має і, головне, може зробити уряд для підтримки населення та економіки”, – зазначив Милованов.
Наступним кроком для уряду, на думку ексміністра, має бути спрощення отримання цієї допомоги на період пандемії.

Отримати гроші до зарплати 💸

Бізнесу також потрібно надавати фінансову підтримку, поки не відновиться економіка.
“Як приклад у нас зараз діє урядова програма допомоги середньому та малому бізнесу “Доступні кредити 5-7-9%”. Але програмі вже кілька місяців, а дешеві кредити отримали лише трохи більше ніж 700 підприємців”, – заявив Тимофій Милованов.
За його словами, банки не поспішають видавати дешеві кредити бізнесу через те, що на період карантину діє норма, за якою штрафні санкції не застосовуються до тих, хто прострочує виплати за кредитами. Відповідно, банкам невигідно платити за це, а у бізнесу немає мотивації повертати ці кредити, бо кошти можна спрямувати на зарплати чи інші способи для виживання бізнесу.
“Це неправильний дизайн програми, це так не працює. Уряд має платити за все, що хоче зробити. Наприклад, можна було б створити програму для банків, яка б оплатила відсотки за проблемними кредитами, які не віддають люди чи бізнес, а потім, коли ситуація нормалізується і кредити повернуть, ці кошти спрямувати назад на покриття витрат на цю програму. Можна ж гарантувати не увесь кредит, а половину”, – розповів директор КШЕ.

Довідка Finance.ua:

  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявляв, що ставки за кредитною програмою «5-7-9» фактично знизилися для позичальників до 0%.
  • З 1 липня зріс максимальний розмір допомоги з безробіття – 8788 гривень за місяць.
  • На період карантину підвищено з 650 до 1000 грн мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину та протягом 30 днів після його завершення.
  • Заяву про надання статусу безробітного можна подати дистанційно – через електронну пошту чи онлайн-портал послуг «Дія».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас