Міжбанк: як Нафтогаз може вплинути на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: як Нафтогаз може вплинути на ринок

Валюта
1052
Валютний ринок в середу продовжить естафету вівторка в частині зростання активності клієнтів і самих банків. Причин кілька:
1) Розрахунки з Мінфіном України з аукціону ОВДП. Сьогодні покупці повинні перерахувати близько 6,2 млрд гривень за куплені 23 червня облігації. Такі ресурсні потоки призведуть до ситуативного збільшення дефіциту гривні на міжбанку, що опосередковано вплине і на статистику валютного ринку;
2) наближення триденних вихідних і кінця місяця. Компаніям потрібно поспішати закрити свої зовнішньоекономічні операції перед святами (щоб не зависнути потім в неробочий в Україні понеділок з товарами і розрахунками) і взагалі вже готуватися до завершення місяця, кварталу і півріччя. Це також збільшить статистику операцій;
3) Можливі подальші продажі валюти Нафтогазом і нерезидентів. Звичайно, держкомпанія тепер вже активно залила ринок валютою (чого варті тільки, наприклад, вчорашні розпродажі долара), але до кінця місяця залишилося всього кілька робочих днів, і 39 млрд гривень перерахувань до бюджету ще явно не накопичені і повністю не перераховані. Тому ми ще побачимо Нафтогаз на валютному ринку в найближчі дні.
Водночас і іноземці, залучені зниженням котирувань на торгах за рахунок розпродажів держкомпанії, активізують свої операції з купівлі долара за рахунок гривні від погашення минулих випусків ОВДП. Це періодично може навіть ситуативно задирати котирування міжбанку протягом сьогоднішньої сесії;
4) Початок найактивніших розрахунків держави з експортерами з відшкодування ПДВ. Експортери дуже розраховують на ці кошти і періодично вже не поспішають продавати валютну виручку, намагаючись підібрати оптимально високий курс (що з урахуванням розпродажів Нафтогазу – досить проблематично). Тому частина експортерів не поспішає витрачати валюту, вважаючи за краще дочекатися кращих часів за курсом і витрачаючи одержувану гривню від держави. Це частково працює проти гривні, але перекривається поки що операціями з продажу валюти Нафтогазом.
Сьогодні міжбанк знову залишиться повністю залежним від поведінки всього кількох ключових гравців і їхніх курсових завдань. А ключовими маркерами для валютного ринку будуть: цінники НБУ при інтервенціях, котирування нерезидентів і рішення Нафтогазу (як клієнта держбанків) про вихід/невихід на торги з продажем долара.
За нашими прогнозами, 24 червня коридор по долару на міжбанку буде в межах 26,55-26,75 гривень з обсягами операцій до $210 млн при укладенні до 520-650 угод. Якщо Нафтогаз продовжить продавати валюту – статистика торгів може істотно збільшиться, як це сталося вчора.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 26,57 / 26,60
Євро – 30,11 / 30,13
Російський рубль – 0,3866 / 0,3872
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас