Міжбанк: три вагомі чинники для вівторка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: три вагомі чинники для вівторка

Валюта
693
Як ми і попереджали у вчорашньому прогнозі – починаючи з понеділка ситуація на валютному ринку поступово змінюється.
Вчорашнє зростання котирувань долара в середині дня виникло за рахунок великих купівель нерезидентів (вони продовжують виводити гроші з українських облігацій), а їх повернення до ранкових значень понеділка відбулося завдяки активним продажам валюти Нафтогазом. Фактично – держкомпанія через держбанки продала валюту за більш-менш прийнятним для себе курсом і її продажі не призвели ні до провалу котирувань, ні до їх великого зростання. Але не факт, що подібна ситуація буде продовжуватися постійно.
Вівторок пройде під знаком трьох факторів, які будуть істотно впливати на ринок і на курсовий тренд в найближчі дні:
1) певна інтрига щодо аукціону Мінфіну щодо розміщення ОВДП зберігається. Після консультацій з первинними дилерами чиновники Мінфіну залишили для розміщення гривневі папери тільки на 105 і 161 днів по 500 млн гривень кожних і на 616 і 973 дні – без обмежень. Після зниження облікової ставки до 6% – це перший аукціон в нових реаліях, і від його показників і прибутковостей при розміщеннях буде залежати ресурсний і опосередковано валютний ринки.
Ми зберігаємо свій прогноз – спроби чиновників щодо активного зниження прибутковості не особливо спрацюють. Поки що інвестори не готові психологічно знижуватися, особливо за довгими строками. Ми очікуємо розміщення облігацій на суму максимум до 4,5-6 млрд гривень зі спробами чиновників грунтовно знизити прибутковість хоча б до рівня близько 8-8, 9% річних за різними за строковістю облігаціями;
2) господарська діяльність компаній і наближення днів бюджетних проплат. Середина місяця навіть в період наслідків карантину – найактивніший час для бізнесу, хоча наразі показниками зростання він похвалитися не може. В основному – всі просіли. Проте майбутні виплати авансів у поєднанні з необхідністю концентрувати гривню для розрахунків з державою зіграють позитивно для нацвалюти;
3) інтервенції НБУ та потенційні продажі валюти Нафтогазом.
Оскільки на Нафтогаз найближчим часом чекають великі бюджетні виплати, це стимулює продажі цією держкомпанією значних обсягів валюти. Саме на ці кошти дуже розраховують ті потенційні покупці, хто може почекати зі своїми операціями і вичікує оптимально низький курс. У тому числі і нерезиденти, які вчора і були основними покупцями долара, який продавала держструктура. Те саме продовжиться і сьогодні. Щойно держбанки будуть продавати активно валюту Нафтогазу – її надлишок стануть викуповувати нерезиденти і НБУ для поповнення резервів, а також і місцеві любителі купити валюту дешевше. Цінники інтервенцій НБУ залишаться головним орієнтиром для валютного ринку за курсом.
За прогнозом, обсяги операцій на торгах сьогодні будуть перебувати в межах до $230-270 млн при укладенні до 630 угод. А курси обмінників протягом дня будуть повністю залежати від поведінки міжбанку.
За нашими прогнозами, у вівторок 16 червня коридор по долару на міжбанку буде в межах 26,60-26,85 гривень.
Деяке зниження загального коридору котирувань відбудеться за рахунок розпродажів валюти великими клієнтами (в першу чергу – держкомпаніями, перед періодом податкових платежів).
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 26,78 / 26,81
Євро – 30,20 / 30,23
Російський рубль – 0,3814 / 0,3822
🎬 Дзнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас