День фінансів, 3 червня: 10 грн монетою, трансформація «5-7-9%», е-трудові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 3 червня: 10 грн монетою, трансформація «5-7-9%», е-трудові

513
Середа, 3 червня. Про гроші, кредити і штрафи.
Нова монета в обігу. Нацбанк ввів в обіг монети номіналом 10 гривень. На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет. В результаті природної зношеності 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами. Як зазначає регулятор, завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам нова повсякденна монета істотно відрізняється від нових обігових монет номіналом 1, 2 і 5 гривень.
Послаблення карантину з 5 червня. Кабінет міністрів з 5 червня послаблює карантинні обмеження. У кафе і ресторанах впускатимуть відвідувачів в приміщення, особам старше 60 років скасували обов’язкову самоізоляцію, можна буде проводити релігійні заходи в приміщенні, але не більше 1 людини на 1 кв. м. Крім того, з 5 червня поновлюється внутрішнє авіасполучення, а з 15 червня – міжнародне.
✈️ Зазначимо, що в МАУ з 1 червня вирішили змінити тарифний концепт.
Гарантований мінімальний дохід. Уряд України планує створити цільову програму Гарантованого мінімального доходу. Нова програма передбачає об’єднання деяких існуючих соціальних виплат і їх збільшення для безробітних і пенсіонерів. Також Мінсоцполітики посилить перевірку одержувачів соціальних виплат для поліпшення їх адресності.
«5-7-9%» фактично під «0%». Ставки за кредитною програмою «5-7-9%» фактично знизилися для позичальників до 0%. Про це сьогодні заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, програма дає можливість малому і мікробізнесу рефінансувати свої наявні кредити. Уже в 9 банках підписані угоди під 0% з відстрочкою сплати тіла кредиту на 1 рік. Тому Кабмін пропонує ВР підтримати програму «Нові гроші», що допоможе розглядати можливість видачі малому, середньому і мікробізнесу кредитів під низькі відсотки.
Е-трудові та автоматичне нарахування пенсій. Кабмін пропонує парламенту законопроект, який дозволить вести облік трудової діяльності працівника в електронній формі. У Кабміні також планують призначати пенсію автоматично через електронні кабінети на порталі адміністративних послуг ПФ, і спростити доступ до інформації про трудовий стаж.
Для пішоходів-порушників підвищать штрафи. Рада сьогодні прийняла в першому читанні законопроект, згідно з яким за перехід проїжджої частини в невстановлених місцях доведеться заплатити 255 грн замість 51 грн. За порушення, яке призвело до аварії, штраф складе 680 гривень – або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Також МВС запустило додаток для оплати штрафів за порушення ПДР.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас