Падіння в базових галузях економіки України прискорилося більш ніж удвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння в базових галузях економіки України прискорилося більш ніж удвічі

Казна та Політика
992
У квітні 2020 року показники діяльності всіх секторів економіки різко погіршилися через карантинні обмеження. Падіння Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) становило 15,4% р/р (в порівнянні з 6,3% р/р у березні).
Про це йдеться в “макроекономічному і монетарному огляді” Національного банку (травень 2020 року).
Як зазначається в огляді, незважаючи на відсутність прямих карантинних обмежень на промислову діяльність, спад в промисловості поглибився (до 16,2% р/р).
“При цьому по областях вищий рівень захворюваності COVID-19 корелював з більш значним спадом промислового виробництва в регіоні, ймовірно, через більш суворе дотримання карантину і регіональні відмінності в структурі промисловості”, – зазначають в НБУ.
Вторинні ефекти від карантинних обмежень і низький споживчий попит на тлі погіршення споживчих настроїв поглибили спад у виробництві споживчих товарів, в тому числі харчових, а також зумовили стрімке падіння роздрібної торгівлі (до 14,9% р/р).

Як нагадують в НБУ, вперше в історії практично повністю припинилися пасажирські перевезення (падіння пасажирообороту склало 95,8% р/р). Спад в базових галузях, різке падіння обсягів імпорту і менші обсяги транзиту газу позначилися на погіршенні показників оптової торгівлі та вантажообігу.
Крім того, тривало падіння в будівництві на тлі обмеженого бюджетного фінансування та скорочення попиту на житло через зростання невизначеності.
За прогнозом НБУ, в результаті карантинних обмежень для подолання пандемії і глобальної кризи економіка України скоротиться на 5,0% в 2020 році.
Вплив цих факторів на економіку найбільш відчутно позначиться протягом II кварталу цього року ВВП знизиться на 11% р/р).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас