Юрист пояснив, чи можуть українцям заборонити виїзд за кордон на заробітки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрист пояснив, чи можуть українцям заборонити виїзд за кордон на заробітки

Особисті фінанси
1565
Після спадання пандемії коронавірусу багато країн Європейського Союзу знімають карантинні обмеження і запрошують українців до себе на сезонні роботи.
У відповідь уряд України висунув європейським роботодавцям ультиматум – легальне працевлаштування наших співвітчизників строком від трьох місяців з дотриманням всіх соціальних гарантій і умов праці, в іншому разі обіцяючи вкрай ускладнити українцям виїзд в ЄС.
Віталій Власюк, адвокат, керівний партнер юрфірми “єПраво”, вважає, що виїзд в інші країни українцям заборонити не можуть.
“З точки зору міжнародного права, слід застосовувати принципово інший критерій щодо мети поїздки за кордон: не “на заробітки”, а на постійне місце проживання. Так ось, особам, які мають українське громадянство, але і дозвіл на постійне місце проживання в одній з країн Європи (так звані “перміт”, “пермесо” і т.п.), не можна заборонити ні виїзд з України, ні в’їзд у відповідні країни. Власне, вони їдуть до себе додому. Водночас тим нашим співгромадянам, які працюють десь, але при цьому не мають права на постійне проживання, можна тільки поспівчувати: вони поки що платять ціну за нелегальне становище”, — пояснив Власюк.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наполягав, що зацікавлені в українських працівниках роботодавці за кордоном повинні укладати контракт не менше ніж на три місяці. Таким чином, за словами Шмигаля, уряд хоче подбати і про людей, які поїдуть заробляти гроші в Європу і отримають там цивілізовані умови, і про українців, які залишаються в Україні.
  • Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник назвав розмір зарплати, щоб українці не їхали на заробітки: “Медіанна зарплата по всіх регіонах становить 7600 гривень. Аби залишити українців удома, їм треба платити 18 тисяч гривень, з урахуванням нового курсу долара. В умовах економічної кризи зробити це неможливо”.
  • Середня місячна зарплата по Україні на початок цього року склала 9,2 тис. грн. Найбільше заробляють у Києві – 13,7 тис. грн, на другому місці Донецька область – 10 тис. грн, на третьому – Київська область – 9,7 тис. грн.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас