Підходи до майбутнього регулювання ринку ломбардів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підходи до майбутнього регулювання ринку ломбардів

Особисті фінанси
554
Національний банк оприлюднив ключові цілі нового регулювання ринку ломбардів.
Про це йдеться на сайті НБУ
Національний банк розглядає можливість обмеження на рівні закону відповідальності клієнтів за кредитними договорами з ломбардами в межах вартості заставленого майна.
Що це означає. У випадку неспроможності позичальника сплатити борг з врахуванням відсотків за користування позикою його повна заборгованість перед ломбардом буде погашена за рахунок застави, і жодних додаткових вимог до позичальника у ломбарда бути не може.
НБУ прагне підвищити рівень інформування клієнтів про умови ломбардного кредитування: розглядається можливість запровадити обов’язкове надання клієнту ломбардного квитка чи встановити додаткові вимоги до договору з позичальником, де умови будуть викладені в стислій та доступній для прочитання формі.
  • У ломбардів з’явиться можливість здійснювати готівковий обмін валют та переказ коштів без відкриття рахунків.
  • Ломбарди матимуть право надавати інші супровідні послуги чи здійснювати іншу господарську діяльність, яка необхідна їм для надання фінансових послуг. Залишиться вимога щодо кредитування лише під заставу майна.
  • Планується спростити вимоги до ломбардів щодо приміщення та місця надання послуг, безпеки, звітності та обліку документів.
  • Ломбарди будуть зобов’язані підтримувати капітал на рівні 500 тис. грн, а за наявності відокремлених підрозділів — не менше 1 млн грн.
Планується встановити підвищені чи додаткові вимоги для ломбардів, які надаватимуть інші фінансові послуги, окрім кредитування, на рівні не менше 5 млн грн.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України раніше звернувся до Кабінету міністрів з пропозицією дозволити всім небанківським фінансовим установам надавати свої послуги на період карантину, запровадженого владою в рамках заходів, спрямованих на протидію поширенню в країні коронавірусу.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 🤑

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас