В НБУ назвали головну мету "антиколомойського закону" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали головну мету "антиколомойського закону"

Казна та Політика
950
Закон про діяльність банків, ухвалений Верховною Радою, прибере правову невизначеність щодо банків, які мали бути виведені з українського ринку.
Про це розповіла в ефірі каналу “Україна 24” перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова. За її словами, “антиколомойський закон” не призведе до хвилі “банкопадів”.
“Закон по суті прибирає правову невизначеність, яка виникла через низку рішень суддів, які скасували рішення Національного банку про виведення банку з ринку і постановили відновити банк на ринку… Перша і основна позиція – якщо в межах діючого законодавства Національний банк ухвалює рішення про визнання банку неплатоспроможним через те, що в банку відсутній капітал або він не розраховується з вкладниками, то такі рішення неможливо скасувати”, – зазначила Рожкова.
Вона нагадала, що, за світовою практикою, якщо банк виводиться з ринку, його назад повернути вже неможливо, далі відбувається процедура ліквідації.
“Але якщо власники банку вважають, що рішення було ухвалене з порушенням закону, неправомірно, вони йдуть до суду і можуть вимагати грошової компенсації. Це нормальний цивілізований підхід. По суті, закон про це – щоб всі мали змогу захистити свої права”, – заявила заступник глави НБУ.
За її словами, Нацбанк працює над тим, щоб навіть у далекому майбутньому банківська система була готовою до будь-яких криз і “не відбувалося ніяких банкопадів”.

Довідка Finance.ua:

  • 13 травня Верховна Рада ухвалила необхідний для укладення нової програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ) закон про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д) у другому читанні та в цілому.
  • Прийняття закону є останньою з попередніх умов укладення нової угоди з МВФ.
  • 16 тис. 572 поправки — це абсолютний рекорд в історії українського парламентаризму.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас