Данилишин висловився щодо зниження НБУ облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин висловився щодо зниження НБУ облікової ставки

Кредит&Депозит
1051
Жорсткість монетарних умов, які сформовані правлінням Національного банку України, не сприяє активізації ділової активності суб’єктів. А зниження облікової ставки в нинішніх умовах є лише напівзаходом.
Про це заявив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.
“Національний банк встановив облікову ставку на рівні 8% з 24 квітня 2020 року, знизивши її на 2 п.п. в цілому потрібно привітати це запізніле рішення щодо пом’якшення монетарних умов, але враховуючи те, які заходи в цьому напрямку здійснюють уряди інших країн – вважаю його малоефективним зараз і напівзаходом», – написав Данилишин.
«У цих умовах як експерт можу сказати, що рівень облікової ставки повинен перебувати в межах 6-7%. Він включає – 2,3% (споживча інфляція) плюс 3 процентних пункти – рівень нейтральної ставки для України. Плюс ризики можливих зовнішніх і внутрішніх загроз», – зазначив голова Ради НБУ.
Він зазначив, що навіть зниження рівня облікової ставки в січні-квітні 2020 року на 5.5 п.п. істотно не вплине на пом’якшення монетарних умов в першій половині 2020 року. А це було б вкрай необхідно для активізації економічної активності суб’єктів.
“Крім того, в 2018-2019 роках правління НБУ здійснило низку грубих помилок, які вплинули на жорсткі рішення щодо монетарної політики, а також не сприяли формуванню достатнього запасу міцності для прискорення економічного зростання», – вважає Данилишин.
На його думку, також є завищеними сподівання на МВФ, який “не буде замість нас ухвалювати рішення щодо розвитку економіки та її фінансового забезпечення”. Це свідчить про те, що правління реально робить акцент на зовнішні запозичення, а не на стимулювання розвитку економіки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас