Юлія Стаканкова: якщо забажали гарної кави вдома — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Стаканкова: якщо забажали гарної кави вдома

Особисті фінанси
3637
Кава – це частина життя більшості людей. Для когось вона є ритуалом бадьорого ранку. Інших людей кава надихає на експерименти або дає можливість сповільнитись та перепочити. Водночас автоматичні кавомашини максимально спрощують приготування кави – від помелу до приготування чашки кави. В поточних умовах вдало підібрана кавомашина ще й здатна зробити перебування вдома максимально комфортним.
Як розібратись у численних характеристиках та функціях кавомашин, я розкажу в колонці.
Хочу підкреслити, що існують декілька параметрів, за якими необхідно обирати кавову машину. Зупинимося на кожному з них.
Розмаїття напоїв
Перше, на що вам треба звертати увагу – перелік кавових напоїв, які готує кавомашина. З автоматичною кавомашиною їх можна приготувати безліч – від стандартного еспресо до подвійного капучино. Функціонал приладу має збігатися з уподобаннями вашої родини.
Смак еспресо – базовий для будь-якої кавомашини. На нього впливають помел кавових зерен, час заварювання та тиск. Чим довше заварюється кава – тим більш насиченим буде смак. Тиск в кавомашинах – незмінний параметр. Тому, якщо ви вибагливий поціновувач кави, обирайте прилад з можливістю налаштувати ступінь помелу. Зверніть увагу, що у деяких моделей є окремий контейнер, куди можна засипати мелену каву, каву без кофеїну.
Якщо ви не уявляєте гарного ранку без капучино чи іншої кави з молоком, варто обирати кавомашину з молочним рішенням. Залежно від типу молочної системи, готувати улюблений напій можна по-різному. Розглянемо три найбільш популярні системи:
  • Панарелло – молочна система з трубкою, яка подає гарячу пару в склянку з молоком, збиваючи його в піну. Вам необхідно буде навчитися користуватися трубкою та правильно тримати склянку з молоком для ідеальної молочної пінки.
  • Вбудована молочна система з місткістю для молока та м’якими трубками, через які під час приготування напою проходить молоко. Кавомашина з такою молочною системою є найбільш розповсюдженою. З нею напій можна зробити лише одним натисненням кнопки: вона сама готує молочну піну, каву і змішує їх. Ви витрачаєте мінімум часу та зусиль на приготування. Проте, всі частини такої молочної системи необхідно ретельно промивати після кожного приготування кави. Особливу увагу слід приділяти промиванню трубочок зсередини: щоб в них не накопичувалися бактерії.
  • Молочна система LatteGo (запатентована технологія компанії Philips – авт.) – молочник, що складається лише з двох простих частин. Особливість системи – вона не містить трубочок. Напій готується одним натисненням кнопки. Система LatteGo теж самостійно збиває молоко в піну і може приготувати молочний напій навіть з рослинного молока, яке зазвичай важко збивається. Важлива перевага – легкість миття молочника: завдяки простій конструкції та відсутності трубочок, воно займає кілька секунд.
Отже, поціновувачам чорної кави можна зупинити вибір на простих моделях кавомашин, але необхідно звернути увагу на можливості налаштувань. Якщо полюбляєте каву з молоком, то проаналізуйте функції приготування молочних напоїв і тип молочної системи у кавомашині. Варто подумати, чи готові ви кілька разів на день окремо готувати піну для капучино, або ретельно промивати молочну систему.
Швидкість та простота приготування
Налаштування. Назва «автоматична кавомашина» говорить про те, що для приготування необхідно мінімум зусиль – машина зробить все за вас. Проте, у роботі автоматичних кавомашин є кілька принципових відмінностей.
Кавомашини бувають з базовими та індивідуальними налаштуваннями. Різниця – у можливості впливати на кількість води, міцність кави, кількість молока тощо. Вище ми вже зазначили – якщо вам подобаються стандартні смаки кавових напоїв, достатньо обрати прилад з базовими налаштуваннями. Індивідуальні налаштування допоможуть приготувати надзвичайно міцний еспресо, або капучино з певною кількістю молока.
Панель управління. Кавомашина – прилад, яким користуються щодня. Тож він має бути зручним. Варто придивитися до панелі управління приготування напоїв. Вона може бути з окремою кнопкою на дисплеї з позначенням всіх функції, сенсорною, або зі спеціальною ручкою, яку необхідно крутити, щоб обрати напій, міцність, чи кількість води. Обирайте панель, котра буде зрозуміла та зручна у використанні саме вам.
Легке очищення
Правильний догляд за кавомашиною впливає не лише на термін роботи, але і на збереження якісного смаку кави. Кавомашини, що готують лише чорну каву, потребують мінімального догляду. Все, що вам потрібно – регулярно очищати контейнер від кавового жмиху.
Машини з молочними системами слід очищати після кожного приготування кави. Панарелло необхідно відкрутити та ополоснути, вимити із середини залишки молока. Вбудовану молочну систему – розібрати та ретельно промити кожну частину, щоб в ній не залишалось молока та не розмножувались бактерії. Вирізняється система LatteGo: в ній взагалі відсутні трубочки, які важко вимити зсередини – доглядати за нею значно легше.
Систематичний догляд
Окрім базової чистки від жмиху та залишків молока, в кавомашині потрібно періодично очищувати блок заварювання, проводити декальцинацію системи та змінювати фільтр для води.
Блок заварювання. Важливий елемент, який по суті є серцем кавомашини. Чистий блок заварювання – це гігієна та безпека приладу, а також якісна та смачна кава. Як би не була налаштована вся система, маленькі частинки кави та кавове масло у будь-якому випадку залишаються на стінках приладу. Тому їх потрібно регулярно та вчасно прибирати.
Залежно від виробника, блок заварювання в кавомашинах можна вийняти та очистити самостійно, очистити частково, або ж ця можливість взагалі відсутня. До кавомашин з опцією чищення блоку заварювання має йти детально прописана інструкція з догляду. На сайтах компаній чи великих продавців є відеоінструкції по догляду. Чистити блок заварювання рекомендовано раз на тиждень. Як правило, це декілька простих кроків: всі частини легко виймаються, інтуїтивно зрозуміло, як їх ставити на місце.
Декальцинація системи та фільтр для води. Декальцинація – очищення кавомашини від накипу. Накип впливає на якість води, яка може зіпсувати смак напою. Дуже зручним є автоматичне нагадування про необхідність це зробити. У деяких кавомашинах є функція нагадування про декальцинацію з покроковим описом та відеоінструкцією, що саме потрібно зробити.
Частота декальцинації, як і зміна фільтру для води, залежить від багатьох параметрів: кількості приготованих напоїв, жорсткості води, типу фільтра, який ви використовуєте тощо. Тип фільтра також впливає на частоту його заміни. Наприклад, фільтри Britta треба міняти частіше, ніж фільтри AquaClean. Якщо вода м’яка, а кавомашина – з фільтром, декальцинацію можна проводити раз на рік.
Отже, якщо ви плануєте користуватися кавомашиною довго, за нею необхідно доглядати. Саме тому раджу звернути увагу, чи є підтримка приладу від виробника. Залежно від складності та функціональності кавомашини, варіюється й ціна пристрою.
Юлія Стаканкова, маркетинг-менеджер категорії кавових машин Philips Україна
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас