Форс-мажор для позичальників і кредиторів: чого чекати від ринку кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Форс-мажор для позичальників і кредиторів: чого чекати від ринку кредитів

Кредит&Депозит
1411
Новина про те, що в Україні продовжили карантин, для багатьох стала приводом замислитися про власний фінансовий добробут. При цьому, за даними дослідження USAID, значна частина українців живуть від зарплати до зарплати і схильні більше витрачати, ніж накопичувати.
Єдинним виходом в складній життєвій ситуації може стати кредит. Але що буде з ринком позикових коштів в умовах карантину та невизначеності?
Кредитний бізнес в зоні ризику
Наслідки пандемії для ринку фінансових послуг і, зокрема, кредитування, будуть масштабними. Прогнози експертів для ринків капіталу, індустрії гостинності, транспорту і роздрібної торгівлі в цілому негативні як в найближчій, так і середньостроковій перспективі. Істотне скорочення грошових потоків ускладнить позичальникам обслуговування боргів. Споживачі залишаються зачиненими вдома, великі і малі підприємства втрачають позиції, багато звільняють працівників, намагаючись пережити рецесію.
Ці процеси відбуваються не тільки в Україні, але по всьому світу. Бізнес прагне максимально скоротити витрати. Уряди різних країн вводять різні пільги та матеріальну допомогу. При цьому, влада розуміє, що велике навантаження ляже на кредиторів, оскільки і бізнес і приватні особи будуть зазнавати труднощів з погашенням боргу.
В Україні вже набрав чинності закон №3220, щоб знизити податкове навантаження на підприємців. Крім того, згідно з документом з 1 березня по 30 квітня цього року позичальник звільняється від відповідальності у вигляді пені та штрафів перед кредитором. Цю норму вже встигли охрестити “кредитними канікулами”. Розробляються й інші заходи.
“Наслідки пандемії для економіки країни стали нашою спільною проблемою. Ми в тих же умовах, що і клієнти наших фінансових проектів. Вистояти в цій надзвичайній ситуації можна тільки дотримуючись баланс інтересів компаній, їхніх клієнтів та держави. Лояльність сторін, адекватність регулювання і сумлінні відносини – запорука виживання сьогодні. Але ті, хто зможе пройти це випробування, стануть лідерами ринку в майбутньому”, – заявляє Генеральний директор Bredley Holding Олексій Амітан.
Постраждалі від вірусу країни також намагаються врятувати свою економіку: в Китаї фінансові гіганти пропонують бізнесу пільгові кредити, в Великобританії на три місяці ввели “іпотечні канікули”, багато урядів затвердили різні виплати для підтримки бізнесу і людей, які постраждали від обмежувальних заходів. Проте, це лише частково пом’якшить удар для фінансової системи.
Що потрібно знати позичальнику?
Перше, про що треба пам’ятати позичальнику: якщо є можливість, треба продовжувати виплати по кредиту. Закон №3220 скасовує лише нарахування пені та штрафів, але не зобов’язання погасити тіло кредиту і відсотки. Крім того, цей захід тимчасовий. Краще оплатити борги зараз, перш ніж криза посилиться.
У багатьох виникає бажання не платити по кредиту, виправдовуючись форс-мажорними обставинами. Повідомляємо, пандемія COVID-19 на сьогодні не є визнаним в Україні фактом настання форс-мажорних обставин.
Рішення про те, чи є ситуація форс-мажором, приймає Торгово-промислова палата, розглядаючи кожен випадок окремо. Без довідки ТПП цей аргумент використовувати не можна.
Але навіть якщо ви опинилися щасливим володарем такого документа, це навряд чи звільнить від необхідності платити борг, а лише відстрочить платіж. Все залежить від договору позики, де прописані дії сторін у разі форс-мажору.
Кращим рішенням, в ситуації з простроченими платежами за кредитом, буде реструктуризація боргу. Якщо складно знайти спільну мову з кредитором, то завжди можна звернутися до профільних організації, де готові надати допомогу.
«У разі виникнення підозри щодо поведінки колектора, пропонуємо звертатися до ВАФК, де швидко і безкоштовно знайдуть рішення проблеми. Однак, споживачам варто пам’ятати, що взяті на себе зобов’язання потрібно виконувати. Тому перед підписанням кредитного договору необхідно реально оцінювати свої можливості повернення кредиту та сплати відсотків», – каже голова правління Всеукраїнської Асоціації фінансових компаній Анна Замазеєва.
В Асоціації також попереджають, що з’явилася шахрайська схема, коли юридичні компанії або приватні консультанти пропонують позбутися кредиту. Такі “фахівці” лише допоможуть витратити більше грошей, але не позбавлять від боргу.
Антикризові заходи для фінансових компаній
Більшість фінансових компаній мають антикризові плани. Але такої ситуації як спалах COVID-19, не передбачав ніхто. Навіть зараз, коли події вже активно розгортаються, складно передбачити, що буде далі. Та є ключові моменти, на яких варто зосередитися, розробляючи свою стратегію.
“У ситуації, що склалася, бізнесу вкрай важливо проявити максимальну гнучкість і здатність до адаптації. Нас це торкнулося відразу в кількох моментах. В першу чергу, це рішення перевести співробітників на віддалену роботу. В офісах MyCredit працюють понад 200 осіб. Всі процеси в компанії оцифровані, тому перехід на віддалену роботу пройшов швидко і безболісно. Другий момент – законодавчі зміни щодо скасування штрафних санкцій в період карантину. Ми усвідомлюємо необхідність цього заходу і підтримуємо ініціативу уряду. За один день ми внесли відповідні зміни в роботу сервісу і сповістили про них клієнтів”, – розповідає Директор сервісу онлайн-кредитування MyCredit Дмитро Стензя.
 
Це дуже правильна стратегія, оскільки першочергове завдання для кредиторів: забезпечити позичальнику доступ до потрібної інформації, в тому числі до оперативних змін, які можуть бути викликані карантинними заходами.
Крім того, фінансові компанії повинні запропонувати віртуальні варіанти обслуговування. У районах, які постраждали від COVID-19, люди не можуть або не хочуть іти особисто в відділення, щоб підписати документи. Потрібно бути готовим до того, що кількість онлайн-запитів збільшиться.
Але жодне суспільство не може довго охороняти здоров’я населення ціною його економічного здоров’я. Ресурси України для боротьби з COVID-19 обмежені і з кожним днем ​​вони скорочуватимуться, оскільки люди втрачають роботу, закриваються підприємства, а надія на стабільність пішла в минуле.
Держава і бізнес повинні об’єднатися в розробці спільної стратегії боротьби з наслідками пандемії, в якій здоров’я фінансового ринку стане ключовим.
Олена Васіна, фахівець з комунікацій Bredley Holding, спеціально для Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас