Міжбанк: курс продовжить лихоманити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: курс продовжить лихоманити

Валюта
16614
Вівторок продовжить тенденції останніх двох тижнів “епохи коронавірусу” і буде досить складним на валютному ринку.
Курс продовжить лихоманити як за рахунок зовнішніх факторів, так і внутрішніх. Але за фактом курсова волатильність почне поступово знижуватися.
На поведінку ринку вплине:
  • із зовнішніх – вже працює на повну “гонка” друкарських верстатів як в США, так і в ЄС. Вчорашнє зміцнення євро до рівнів 1,08 долара і вище – результат спроб цих економічних гігантів поборотися за ринки і головне – зберегти робочі місця, ринки для своїх країн в період і після закінчення епідемії коронавірусу. Все це безпосередньо позначається на всіх ринках, в тому числі і фондових, і валютних світових майданчиках. Стрімко почало зростати і золото (вже понад 1585 доларів за унцію, хоча ще позавчора було близько 1472). Це говорить, що фінансові зрушення у світовій економіці вже пішли, і зараз ці процеси тільки посиляться;
  • з внутрішніх – покупці і продавці як і раніше в складному становищі за механізмом курсоутворення протягом дня. З одного боку, знижуються потреби у валюті у імпортерів (обсяги ввезеної продукції падають), але продовжують закривати свої зовнішні зобов’язання українські валютні позичальники, що частково тисне на курс. Проти гривні також грає скорочення надходжень валютної виручки від експортерів (кордони майже закриті) і від заробітчан (значна частина з них повернулася через коронавірус і вже не так активно переказує в Україну валюту). Як ми і попереджали – не спрацював особливо фактор погашення депсертифікатів, що так активно розкручували спекулянти, щоб на ажіотажі знову спробувати підірвати курс. Але частина з цих грошей у банків пішла на погашення раніше взятого рефінансу, частина на підтримку ліквідності і виконання нормативів резервування на коррахунку в НБУ (необхідно за системою зараз близько 54,4 млрд гривень), частина на підкріплення кас готівкою. Так що навіть при вчорашньому зростанні коррахунків до 88 млрд гривень на ранок понеділка НБУ обмежився лише продажем 50 млн доларів на вчорашніх торгах, і цього вистачило для заспокоєння котирувань і навіть їх відкату вчора ввечері.
Не надто сьогодні вплине на міжбанк і аукціон Мінфіну. Якщо раніше чиновники говорили про розміщення сьогодні гривневих і доларових облігацій, то зараз після консультацій з первинними дилерами обмежилися пропозицією тільки ОВДП в євро і доларі. Але на дуже великі надходження валюти до бюджету ми б поки що не розраховували при тому, що відбувається на світових фондових майданчиках.
Тому сьогодні на нас чекає, з одного боку, досить середня активність імпортерів на тлі все ще збереження попиту на валюту з боку валютних позичальників при досить стриманих продажах експортерів, які сподіваються на швидкі надходження основних сум ПДВ і притримують валюту. Спроби похитати курс з боку спекулянтів
- триватимуть, а при великих перекосах попиту і пропозиції ми знову побачимо на торгах НБУ з його інтервенціями.
За прогнозами Finance.ua, обсяги операцій на торгах у вівторок складуть до $390 млн при укладенні до 640 угод з широким коридором по долару за рахунок продовження нестиковок можливостей покупців і курсових бажань продавців в межах 27,55-28,10 гривень.
На готівковому ринку ажіотаж по валюті стихає з причин: 1) відсутності великої кількості валютної готівки на руках у громадян; 2) зростання витрат населення на продукти харчування при зниженні їх доходів через вимушене сидіння вдома через коронавірус – людям не до валюти; 3) більш-менш зниження панічних настроїв на міжбанку, що опосередковано впливає і на готівковий ринок.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,58 / 27,65
Євро – 29,77 / 29,84
Російський рубль-0,3456 / 0,3467
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас