Штучний інтелект може допомогти в пошуках підземних сховищ для шкідливих викидів СО2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штучний інтелект може допомогти в пошуках підземних сховищ для шкідливих викидів СО2

Технології&Авто
394
За даними американських дослідників, підземні споруди, здатні зберігати велику кількість CO2, можуть бути виявлені за допомогою штучного інтелекту.
Вчені з Массачусетського технологічного інституту створили технологію машинного навчання, яка використовує дані землетрусів для картування печер під поверхнею Землі.
Аналіз найнижчих частот сейсмічних хвиль може виявити раніше не виявлені порожнечі, але такі дані важко відфільтрувати через постійні фонові вібрації планети.
Дослідники застосували штучний інтелект для фільтрації фонового сейсмічного шуму, в результаті чого система ізолювала цінні дані про потенційні печери.
Вчені створили дев’ять віртуальних моделей Землі і змоделювали 30 різних землетрусів для кожного прототипу планети. Потім алгоритм використав ці дані, щоб навчитися фільтрувати сейсмічний фоновий шум. Ці підземні простори можуть використовуватися для зберігання уловлених викидів вуглецю протягом тисяч років, блокуючи шкідливі викиди від потрапляння в атмосферу і сприяючи зміні клімату.
Вчені підрахували, що таким чином можна було б уловлювати до 90% викидів вуглецю від промислового використання викопного палива, хоча на практиці постійно потрібні нові відповідні місця для зберігання захопленого вуглецю.
Дослідники з Массачусетського технологічного інституту запевняють, що їхній алгоритм настільки ефективний, наскільки дані, які вони надали. Вони планують надати ШІ ще більше даних в майбутньому, щоб навчити його краще аналізувати сейсмічні хвилі.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас