Економіст пояснив, як правильно рахувати доходи українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст пояснив, як правильно рахувати доходи українців

Особисті фінанси
3830
Минулого року купівельна спроможність українців зросла. Адже реальна зарплата стала більше, а рівень інфляції знизився. Правда, уповільнення зростання цін – тимчасове явище, розповів економіст Борис Кушнірук.
“Завдяки курсовому зміцненню гривні імпортні товари подешевшали. Водное час проблеми виникли у вітчизняних аграріїв. Ціни на зовнішніх ринках впали. Їм нічого не залишилося, як розпродавати свою продукцію на внутрішньому ринку за заниженими цінами. За падінням цін може початися падіння обсягів виробництва. Це викличе нову хвилю подорожчання”, – пояснює Кушнірук.
За його словами, інфляція, яку рахує Держстат, не відображає реальну ситуацію в країні.
“Коли населення обурюється на заяви, що продукти і послуги дешевшають, то воно має рацію. Статистикою потрібно міняти розрахунки. Робити їх приблизно за чотирма групами населення – низький прожитковий мінімум, середній, вище середнього, високий. Для них створювати індивідуальні споживчі кошики і показувати, що відбувається з цінами в конкретних випадках”, – говорить економіст.
Додає, що крім середньої зарплати необхідно розраховувати медіанний дохід.
“Уявіть собі невелику компанію, де керівник отримує 100 тисяч гривень, а дев’ять інших співробітників – по 9 тисяч гривень. Виходить, що середня зарплата близько 20 тисяч. При цьому для співробітників, які не мають і 10 тисяч, такі розповіді – це як знущання”, – пояснює Кушнірук.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас