Правління НБУ знизило ставку суттєвіше, ніж закликала більшість в монетарному комітеті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правління НБУ знизило ставку суттєвіше, ніж закликала більшість в монетарному комітеті

Кредит&Депозит
1068
НБУ опублікував підсумки дискусії членів комітету з монетарної політики, яка відбулася 29 січня – тобто напередодні прийняття правлінням Нацбанку рішення про зниження облікової ставки з 13,5% до 11,0%.
Як зазначається, під час обговорення всі члени КМП підтримали перегляд прогнозної траєкторії облікової ставки на користь більш швидкого її зниження у 2020 році порівняно з попереднім макроекономічним прогнозом (Інфляційний звіт, жовтень 2019 року). Зокрема, всі висловилися на користь суттєвого зниження облікової ставки вже на першому засіданні правління з монетарної політики у поточному році.
Учасники дискусії зазначили, що інфляційний тиск у 2020 році вичерпується стрімкіше, ніж очікувалося. Так, за оцінками НБУ, у січні інфляція знизилася нижче цільового діапазону 5% +/-1 в.п. Також продовжили покращуватися інфляційні очікування. Ефект минулорічного зміцнення гривні разом із збереженням відносно невисоких цін на енергоносії та очікуваним поліпшенням врожайності овочів та фруктів і надалі стримуватиме зростання споживчих цін. Як наслідок, інфляція перебуватиме нижче цільового діапазону більшу частину 2020 року.
За таких умов монетарна політика, на думку членів КМП, має бути спрямованою на наближення інфляції до середньострокової цілі в 5%, що є оптимальним значенням з огляду на необхідність наздоганяти сусідні країни за рівнем добробуту громадян. Не менш важливим є те, що пом’якшення монетарної політики підтримає подальше здешевлення кредитних ресурсів та економічне зростання.
Водночас позиції членів КМП щодо розміру зниження облікової ставки у січні розділилися.
Шість членів КМП поділяли думку щодо доцільності зниження облікової ставки на 200 б.п. до 11,5%.
Ці члени КМП вважають, що зниження облікової ставки на 200 б.п. є збалансованим кроком. Вони відзначали, що попри очікуване НБУ уповільнення споживчого попиту, темпи його зростання залишатимуться все ще високими, зокрема внаслідок подальшого підвищення заробітних плат і збереження ефекту відкладеного попиту після кризи 2014-15 рр. Відповідно надто агресивне зниження облікової ставки створить ризики прискорення інфляції до рівня вище цільового діапазону в 2021 році. У цьому випадку НБУ буде вимушений призупинити пом’якшення монетарної політики або навіть посилити її жорсткість. Такий розворот політики може негативно позначитись на розумінні логіки дій НБУ економічними агентами та підірвати довіру до неї.
Члени КМП також звернули увагу на збереження ключових ризиків для прогнозів НБУ. Йдеться, зокрема, про відтермінування укладення нової програми співпраці з МВФ та посилення загроз для макрофінансової стабільності внаслідок рішень українських судів. Крім цього, учасники дискусії зауважили, що хоча поширення коронавірусу наразі і не розглядається як вагомий та тривалий чинник для макроекономічної і фінансової стабільності для української економіки, але потенційно може стати одним із ризиків для реалізації макроекономічного прогнозу. За поточними оцінками поширення вірусу світом може мати лише короткостроковий ефект у вигляді негативного впливу на український експорт, зокрема металів, а також тимчасового ускладнення доступу України до зовнішнього фінансування.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас