За допомогою інтернету і банкоматів у 2019 році виманили величезні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За допомогою інтернету і банкоматів у 2019 році виманили величезні гроші

Кримінал
828
Середня сума шахрайської операції за допомогою соцінженерії, інтернету і банкоматів в 2019 році зросла з 3,620 тис. грн до 6,2 тис. грн. А загальна сума викрадених коштів з прийомами інтернет-шахрайства і шахрайства в банкоматах за рік зросла на 47,3% і досягла 361,99 млн грн. Такі дані навела заступник директора української міжбанківської асоціації членів платіжних систем “ЕМА” Олеся Данильченко.
При цьому 66% від загальної кількості шахрайських операцій припадає на використання прийомів соціальної інженерії та інтернет-шахрайство, 24% – шахрайство в банкоматах з використанням скімінгових пристроїв.
“Зазвичай PIN-код до банківської картки зчитується за допомогою встановлюваної на банкоматі мініатюрної відеокамери, які останнім часом стали майже непомітними. З метою захисту необхідно прикрити набирається PIN-код рукою”, – зазначила заступник директора “ЕМА”.
Вона додала, що до операцій розкрадання коштів з використанням соціальної інженерії належать різні методи отримання інформації від власників платіжних карток. Такі операції можуть починатися з голосового дзвінка на мобільний телефон або СМС-повідомлення, наприклад, про блокування картки або будь-якому виграші. До цієї групи також належать фіктивні продавці товарів через інтернет, а також шахраї, які за допомогою дубліката SIM-картки можуть отримати доступ до коштів на картковому рахунку.
Як зазначила експерт, ЕМА вносить в “чорний” список фішингові і шахрайські сайти, з яким можна ознайомитися на сайті асоціації. Такі дані також вносять банки в міжбанківський “чорний” список.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас