Міжбанк: атаки на гривню триватимуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: атаки на гривню триватимуть

Валюта
3592
Вівторок знову не дасть розслабитися ні клієнтам, ні банкам, ні самому НБУ. Атаки на гривню триватимуть. Причина та сама — зростання котирувань останніх днів «злякало» покупців і надихнуло продавців і спекулянтів.
Імпортери перед кінцем місяця прагнуть оперативно закрити свої валютні зобов’язання і змушені не надто торгуватися щодо курсу.
А продавці (в основному експортери) поки що не поспішають з продажем валютної виручки, що надходить, бо мають гривню від відшкодувань ПДВ.
Якщо до цього додати відверту гру “на підвищення” з боку спекулянтів і умисне підігравання їм у цьому нерезидентами (сьогодні аукціон з розміщення ОВДП, і що дорожче вони продадуть валюту – то для них краще) – ми отримуємо остаточний пазл того, що зараз відбувається на міжбанку.
При цьому Нацбанк навмисне підштовхнув курс вгору, викупивши минулої п’ятниці $50 млн на самому початку сесії, чим розгорнув тренд по курсу з потенційного зниження котирувань долара на його активне зростання.
НБУ не дає долару просіти навіть в моменти ситуативного перевищення пропозиції над попитом, викуповуючи валюту в резерви. Клієнти і банки сприймають це тільки як сигнал про те, що зараз регулятор не готовий до подальшого зміцнення нацвалюти.
На готівковому ринку також йде підтягування цінників до рівнів міжбанку, але ажіотажу щодо скуповування валюти немає, і власники обмінок не можуть собі дозволити грати “на підвищення”. Вони поки що тільки коригують свої цінники залежно від того, що відбувається на торгах.
Ситуація з вірусом з Китаю поки що не надто впливає безпосередньо на поведінку українського валютного ринку, а більше є додатковим психологічним фактором, що впливає на учасників торгів. Складніше стане, якщо через спад ділової активності на світових ринках почне скорочуватися валютна виручка українських експортерів.
На користь гривні сьогодні грає проведення аукціону з розміщення ОВДП, але поки що нерезиденти вичікують, щоб продатися за більш вигідним курсом. Хоча деякі були помічені вже вчора на ринку, але поки що з не дуже великими обсягами.
“Мінфін” прогнозує на 28 січня обсяг операцій на міжбанку до $220 млн при здійсненні до 640 угод і з широким, як і раніше, коридором по долару в межах 24,55-24,85 гривень. Можливе повторення вчорашнього сценарію з появою на ринку Нацбанку з готовністю продати валюту на піку котирувань, щоб психологічно збити спекулятивний ажіотаж на торгах.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 24,57 / 24,61
Євро – 27,06 / 27,11
Російський рубль – 0,390 / 0,391
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас