День фінансів, 17 січня: недооцінена гривня, зарплати для нардепів, вимоги Суркісів до Порошенка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 17 січня: недооцінена гривня, зарплати для нардепів, вимоги Суркісів до Порошенка

735
У п’ятницю, 17 січня, поки всі обговорюють можливу відставку прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, розповімо про інші, не менш важливі новини дня.
Реакція фінансових ринків на заяву Гончарука. Як повідомив фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків, фінансові ринки поки мляво відреагували на заяву прем’єр-міністра. За його словами, є невелике падіння ціни українських єврооблігацій, малопомітне на тлі зростання попередніх днів.
До речі, у новому відео на нашому YouTube-каналі фінансовий експерт розповів, як можлива відставка прем’єр-міністра вплине на курс.
Українці визначилися з зарплатою депутата. Як свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group, українці вважають, що заробітна плата депутатів Верховної Ради України має становити 25 334 грн на місяць. Як уточнюється, така зарплата достатня для задоволення фінансових потреб, а також здатна запобігти корупції серед депутатів. Нагадаємо, “пересічного” українця повністю задовольнив би рівень зарплати в 19 275 грн.
Недооцінена гривня і Біг-Маки. Згідно з рейтингом видання The Economist, курс української валюти недооцінений на 58,1% в порівнянні з фактичним обмінним курсом 23,99 грн/долар. А курс за купівельною спроможністю повинен бути на рівні 10,05 грн/долар. У 2019 році українська гривня посіла п’яте місце в списку найбільш недооцінених валют – курс української валюти був недооцінений на 61,3%.
Бізнес, в свою чергу, очікує, що курс долара протягом року буде на рівні 27,43 грн/дол. США. Майже половина компаній – 44,1% – вважають, що курс не перевищить 27,00 грн/дол. США. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Нацбанк провів у IV кварталі 2019 року.
Згідно з цим же опитуванням, 69,2% компаній планують протягом 2020 року підвищувати зарплати своїм працівникам, лише 2,2% планують скорочувати зарплату. Також 18,5% підприємців очікують скорочення персоналу, а 16,9% навпаки – прогнозують збільшення кількості працівників.
Суркіси вимагають у Порошенка $140 млн. Брати Григорій і Ігор Суркіси подали до Лондонського міжнародного арбітражу позов проти п’ятого президента Петра Порошенка з вимогою компенсувати мінімум $140 млн за невиконані умови угоди про купівлю частки в телеканалі “1+1”. Протягом чотирьох місяців сторони мають передати суду весь пакет документів, доказів і вимог.
Іпотека в 2020 році. В уряді стверджують, що цього року буде знижено вартість кредитних ресурсів і іпотечні кредити подешевшають до 11-12% у гривні. Як зазначається, дешеві кредити потрібні українцям вже зараз, тому з 1 лютого буде запущено програму дешевих кредитів для малого підприємництва під 5%, 7% і 9%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас