День фінансів, 10 січня: про причини інфляції, плани по-новому звільняти співробітників і валютну лібералізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 10 січня: про причини інфляції, плани по-новому звільняти співробітників і валютну лібералізацію

527
П’ятниця, 10 січня. Про інфляцію та валютну лібералізацію від НБУ.
Купувати валюту онлайн можна буде не тільки в банках. В середині 2020 року Нацбанк дозволить продавати валюту онлайн не тільки банкам, але і небанківським фінансовим установам, які перейдуть під нагляд НБУ після імплементації закону про спліт. Також Нацбанк уточнив перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування, які не є об’єктом оподаткування.
Інфляція досягла шестирічного мінімуму. За підсумками 2019 року рівень інфляції в Україні скоротився до 4,1% – це найнижчий показник за останні роки. Відзначимо, що в 2018 році інфляція в Україні становила 9,8%, в 2017 році – 13,7%, в 2016 році – 12,4%, а в 2015 році — 43,3%.
Водночас в Мінекономіки стверджують, що в грудні ціни знизилися через ревальвацію гривні, зниження ціни на природний газ для потреб населення на 11,2 % і розширення окремих сегментів продовольчого ринку. Крім того, міністр Тимофій Милованов стверджує, що на сьогодні монетарна політика НБУ занадто жорстка, потрібна корекція у бік зменшення облікової ставки. За його словами, такий крок регулятора вплине на курс валют, а також на інфляцію.
Співробітників звільнятимуть по-новому. Згідно з проєктом закону “Про працю”, роботодавець зобов’язаний попередити за 90 днів працівника, який в компанії понад 10 років, і всі три місяці платити зарплату. Але якщо людина хоче піти раніше, то їй повинні компенсувати ці дні в подвійному розмірі.
Україна vs Польща. Де легше бізнесу. На думку українського бізнес-омбудсмена Марчіна Свєнчіцкі, який раніше був мером Варшави, в Польщі більше діалогу між бізнесом і державою. Коли з’являються нові закони або розпорядження, зазвичай ці документи готуються під час обговорення сторін. В Україні, на його думку, треба розширювати діалог бізнесу з владою при розробці нових законів, що допоможе поліпшити довіру між сторонами.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас