Система Prozorro заощадила для України мільярд доларів за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Система Prozorro заощадила для України мільярд доларів за рік

Казна та Політика
274
Електронна система державних закупівель Prozorro істотно економить бюджет України.
Про це в інтерв’ю виданню “Коментарі” повідомив голова Prozorro Василь Задворний.
Так, за словами керівника онлайн-платформи, в Україні існує 33 тис. державних замовників, серед яких школи, дитячі садки, поліклініки. Загальна кількість закупівель становить близько мільйона на рік, тобто близько 4 тис. щодня.
“Ми повинні пам’ятати, що у держави власних грошей немає. Ми платимо податки, вони йдуть до бюджету, на це держава і живе. Основна претензія до системи закупівель завжди полягала в тому, що ці кошти витрачаються неефективно”, – пояснює Задворний.
Саме тому основне завдання при роботі Prozorro — створення конкурентного середовища, в якій кількість постачальників і конкуренція не дадуть штучно завищувати ціни або проводити сумнівні оборудки. Використання цього майданчика дозволило українському бюджету заощадити близько мільярда доларів тільки за 2018 рік, підрахували в Prozorro.
“Економія – це різниця між тим, скільки грошей було закладено на держзакупівлі у початку року, і тим, з чим ми закінчили закупівлі в кінці року. До впровадження Prozorro економія становила 0,5 – 1%, а зараз – 5 – 7%”, – уточнив Василь Задворний.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас