За несвоєчасні страхові виплати передбачена виплата компенсації, - Верховний суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За несвоєчасні страхові виплати передбачена виплата компенсації, - Верховний суд

Особисті фінанси
975
За несвоєчасні страхові виплати клієнти можуть вимагати компенсацію моральної шкоди. Такий висновок зробила Велика палата Верховного суду в ході розгляду справи №465/4287/15.
Суд затвердив два важливі правила для людей, яким страхові компанії несвоєчасно роблять виплати за різними страховими випадками, приміром, виплати по ДТП, влаштований сусідами потоп у квартирі або медичної допомоги:
  • щоб оскаржити затримку у виплаті та швидше отримати страхову виплату, клієнту не обов’язково проходити тривалу процедуру досудового врегулювання. Можна відразу звернутися до суду і отримати постанову на виплату. У цьому трактуванні Велика палата Верховного суду послалася на закон № 1961-IV;
  • якщо клієнт не отримав вчасно вказану в договорі страхову виплату, він має повне право на відшкодування не тільки майнової, а й моральної шкоди.
Така правова позиція поширюється на всі види страховок: починаючи автострахуванням, страхуванням майна та закінчуючи медичними полісами. І чим вища сума відшкодування, тим більшу компенсацію за моральну шкоду може вимагати потерпілий.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас