Міжбанк: ринок остаточно вийде з новорічної сплячки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ринок остаточно вийде з новорічної сплячки

Валюта
1742
Середа 8 січня – буде вже повноцінним робочим днем ​​після низки різдвяних вихідних. Банки, клієнти і Нацбанк сьогодні остаточно вийдуть із новорічної сплячки і валютний міжбанк запрацює на повну силу.
3 січня (перший робочий банківський день з клієнтами в цьому році) пройшов при млявих оборотах і незважаючи на очевидний розклад попиту і пропозиції впродовж сесії на користь гривні – за фактом завершився навіть зростанням котирувань долара до 23,74/23,77. Можна говорити про те, що це було результатом дії спекулянтів, втім, і на готівковому ринку курси продажу валюти перестали особливо просідати. Хоча курс її прийому – фінансисти знижували, користуючись потребою в гривні у громадян в новорічні дні.
З середи обсяги ринку зростуть. Як за рахунок того, що компаніям банки зарахують валютну виручку за ті січневі дні, коли Україна відпочивала, а Європа і США працювали, так і за рахунок цейтноту за часом у частині клієнтів через фактично майже “мертві” сім днів січня на валютному ринку. Бізнес має надолужувати свої операції в решті днів цієї декади, а також у другій і третій декаді січня, щоб виконати план по першому місяцю 2020 року.
На користь гривні зіграє готівковий ринок, де обмінки затарились “дешевою” валютою за довгі вихідні і тепер через валютну позицію банків почнуть це продавати на міжбанку. Це додасть пропозиції на ринку в середу і дає шанс гривні вкотре потіснити долар на торгах.
Проти гривні зіграє фактор купівлі валюти “дочками” іноземних компаній під репатріацію дивідендів (зазвичай пік таких операцій припадає на перший тиждень кожного місяця, але через різдвяні вихідні він зміститься на решту робочих днів цього тижня). В такий період спекулянти намагаються підвищити котирування, користуючись додатковим попитом на валюту, що виникає з боку таких клієнтів.
Крім цього, на поведінку компаній вплине і наявність у експортерів залишків гривні після завершення в кінці минулого року періоду виплат Держказначейством основних сум відшкодувань ПДВ. Ці гроші підуть на господарські потреби компаній і поки вони не будуть витрачені – експортери постараються зіграти на максимальне підвищення котирувань міжбанку, притримуючи валюту.
Певна напруженість буде виникати і по євро з рублем. Але вже суто через міжнародні події, пов’язані з наростанням ескалації конфлікту США-Іран. Серйозне військове протистояння загрожує перебоями з поставками нафти з близькосхідного регіону і її ціна вже впритул наблизилася до $70 за барель. Це позначається на поведінці пар євро/долар і долар/рубль і може спровокувати валютні ралі по цих валютах і на українському ринку.
Подорожчало різко і золото, як “надійний притулок” при ризикових ситуаціях для інвесторів. На момент написання статті тройська унція золота зросла до позначки $1585.
Нацбанк продовжить тактику минулого року з викупу долара на торгах через Matching або аукціон. І його цінники й надалі будуть основним сигналом для міжбанку в частині курсоутворення.
Ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в сумі до $180-200 млн при здійсненні до 470-500 угод і досить широкий коридор по долару в межах 23,70-24,00 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,74 / 23,77
євро – 26,47 / 26,50
російський рубль – 0,3829 / 0,3836
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас