ФГВФО погасив перед державою 41 млрд грн боргів: підсумки року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО погасив перед державою 41 млрд грн боргів: підсумки року

Казна та Політика
1950
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб в 2019 році погасив перед державою 41 млрд грн боргів.
Про це повідомляє пресслужба ФГВФО.
“2019 рік став роком кардинальних змін, викликів і успіхів. Нині можна констатувати завершення періоду ліквідації наслідків банківської кризи і перетворення Фонду гарантування вкладів на партнера здорових банків”, – ідеться в повідомленні.
Фонд гарантування виділяє такі показники за 2019 рік:
  • 9,5 млрд грн надходжень до банків в управлінні Фонду, з яких 7,7 млрд грн отримано від продажу активів (у 2018 році банки отримали 6,8 млрд грн від продажу активів);
  • надходження від продажу та управління активами неплатоспроможних банків перевищили 46 млрд грн;
  • виплачено понад 11 млрд грн за позиками, які Фонд був змушений залучити упродовж 2014-2017 р.р. у Національного банку України і Міністерства фінансів України під ринкові 9,9-14,0% річних. НБУ цього року виплачено 1,5 млрд грн (у тому числі 8 млн грн за відсотками); Мінфіну позачергово повернуто 9,62 млрд грн (9,12 млрд грн основної частини заборгованості і 505,6 млн грн відсотків). Загалом на цей час Фонд повернув понад половину суми своїх запозичень – більше 41 млрд грн, таким чином повністю погасивши заборгованість перед Національним банком України і достроково погасивши перший з кредитів, взятих у Міністерства фінансів України;
  • завершено ліквідацію майже 40 неплатоспроможних банків з 95, що потрапили під управління Фонду з початку банківської кризи. Планується завершити виведення з ринку більшості банків, окрім тих, стосовно яких суди розглядають питання про оскарження неплатоспроможності, банків в Криму та в зоні проведення ООС, за якими процедуру ліквідації завершити неможливо.
Що планується в 2020 році:
  • у січні 2020 р. планується достроково виплатити ще 2 млрд грн за своїми зобов’язаннями перед Міністерством фінансів України.
  • залишок боргових зобов’язань Фонду нині перевищує 49 млрд грн у вигляді векселів та ще понад 67,44 млрд грн відсотків, які Фонд гарантування вкладів має виплачувати до 2031 р. Тому у 2020 р. Фонд гарантування вкладів разом з Міністерством фінансів України та НБУ продовжить роботу, спрямовану на реструктуризацію цього боргу;
  • головним пріоритетом залишається виплата гарантованої суми вкладів. Станом на кінець 2019 р. Фонд гарантування витратив на виплати майже двом мільйонам вкладників більше 90 млрд грн, з них близько 800 млн грн – упродовж 2019 р;
  • повернення активів, виведених з банків. Юристами Фонду та неплатоспроможних банків ведеться близько 45 тис судових процесів на загальну суму майже 200 млрд грн.
Для стягнення заподіяної банкам шкоди Фондом пред’явлено позови до 605 пов’язаних із неплатоспроможними банками фізичних осіб на загальну суму понад 91 млрд грн, утім, за жодним з них суди досі не прийняли остаточного рішення.
Водночас, Фонд, шукаючи оптимальні шляхи повернення коштів для подальших розрахунків з кредиторами, підготував пакет законодавчих змін, які, зокрема, передбачають досудове врегулювання заборгованості пов’язаних осіб, а також залучення іноземних юридичних радників для представництва інтересів Фонду в закордонних юрисдикціях щодо стягнення збитків.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас