Стали відомі подробиці газового протоколу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стали відомі подробиці газового протоколу

Енергетика
2294
Київ і Москва домовилися про продовження транзиту російського газу через Україну. Однією з основних умов угоди стало підписання безвідкличної угоди про врегулювання всіх взаємних судових претензій. “Газпром” за рішенням Стокгольмського арбітражу таки виплатить “Нафтогазу” $2,9 млрд. А “Нафтогаз” відкличе всі інші позови до російської компанії на суму понад $12 млрд.
Про це повідомив міністр енергетики Олексій Оржель, передає Офіс президента.
Більше того, український Антимонопольний комітет повинен анулювати ще претензії до “Газпрому” на $7,4 млрд (172 млрд грн). При виконанні цих умов до 29 грудня обидві сторони домовилися підписати новий транзитний контракт терміном на п’ять років (Україна вимагала на 10 років, а російська сторона – на один рік), де зафіксують мінімальний гарантований обсяг транзиту. Крім того, сторони домовилися про можливість продовжити контракт на 2025-2034 роки.
Оржель також звернув увагу, що майбутній пакет угод щодо транзиту не передбачатиме можливості прямих поставок газу через РФ (на цьому неодноразово наполягала Росія, пропонуючи “пакетну угоду”). Можливість поставки російського газу в Україну з’явиться лише після “обнулення” грошових і арбітражних претензій, випливає з Протоколу зустрічі.
“Вони (поставки, – ред.) потенційно будуть здійснюватися на базі ціни європейського хабу. Але в рамках пакетних домовленостей, яких ми досягли, прямих поставок немає. Там прописаний лише принцип, на якому вони зможуть здійснюватися. Для нас важливо, що там немає політичної ціни, там є європейський хаб”, – уклав чиновник.
У документі сказано, що бронювання потужностей ГТС України за роками буде здійснюватися в таких обсягах: 2020 року – 65 млрд куб. м газу, 2021-2024 – по 40 млрд куб. м газу щорічно.
Водночас, як зазначив виконавчий директор “Нафтогазу України” Юрій Вітренко в Facebook, існують “ризики того, що фінальні угоди не будуть підписані”.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас