Право розпоряджатися землею хочуть 92% власників - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Право розпоряджатися землею хочуть 92% власників - експерт

Аграрний ринок
1194
Результати проведеного Асоціацією вільних землевласників дослідження показали, що 92% опитаних землевласників хочуть мати право розпоряджатися цим активом.
Про це сказав голова Асоціації вільних землевласників Дмитро Ливч.
“Насправді українські землевласники усвідомлюють те, що вони хочуть повернути собі право розпоряджатися своєю власністю. Перша цифра, яку я презентую, є надзвичайно важливою для земельної реформи: 92% українських землевласників хочуть повернути собі право розпоряджатися своїм майном. Це означає, що вони хочуть отримати у свою власність повноцінний актив, користуватися та розпоряджатися ним», – сказав Ливч.
За його словами, опитування проводилися виключно серед тих українців, які володіють землею. Вибірка є репрезентативною за віком та статтю. Водночас це дослідження показало, що не всі респонденти добре розуміють суть земельної реформи. «Мало українців розуміють, що таке насправді земельна реформа. 12% розуміють її як продаж землі іноземцям, 18% – як продаж державних земель і тільки 36% землевласників розуміють реформу як можливість повернути права розпоряджатися своїм активом», – сказав він.
Важливим питанням у цьому контексті, додав голова Асоціації, є розвінчування міфів, які десятиліттями поширювалися політиками-популістами. Зокрема, про те, що для землевласників, нібито, не має значення, кому продавати свою землю. Для 85% опитаних важливо те, хто придбає їхню землю. Другий міф – що землю продадуть за безцінь. 87% респондентів зазначили, що ціна має велике значення.
Ливч також наголосив, що за роки дії земельного мораторію Україна багато втратила. Близько мільйона землевласників померли, а частина з них не скористалася правом передати свою землю нащадкам, бо не мали такої можливості. При цьому вартість оренди землі є у чотири рази нижчою, ніж у країнах Європейського Союзу. Крім того, Українська держава недоотримала кошти у якості сплачених державних податків, а кожного року ця цифра складає близько 500 млн доларів, відповідно до розрахунків Асоціації.
«Тобто, питання земельної реформи є на часі. Воно є однією із небагатьох структурних реформ, які залишилися в Україні і які можуть принести максимальний економічний ефект, а також можуть забезпечити дотримання прав власності для кожного українця», – сказав він.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас