У Мінсоцполітики пояснили, чому Ощадбанк знімає комісію за безготівкову монетизацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінсоцполітики пояснили, чому Ощадбанк знімає комісію за безготівкову монетизацію

Особисті фінанси
5693
У Міністерстві соціальної політики пояснили, чому за кожну грошову операцію, пов’язану з безготівковою монетизацією субсидій і пільг, Ощадбанк знімає комісію 0.7%.
Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.
Так, на питання журналіста, чи можна оцінювати, що цей відсоток осідає в кишенях банку мільярдами, заступник міністра пояснив:
“Якщо я вам скажу, припустімо, по субсидіям, в готівковій формі пройшло майже 3.1 млрд грн, а в безготівковій формі – 191 млн грн. Так як ви думаєте, чи можна говорити про 60 мільярдів річного обсягу?”
Музиченко пояснив, що безготівкова форма субсидій застосовується з однією метою – збереження дисципліни оплати за житлово-комунальні послуги. Якщо громадянин допустив наявність заборгованості з урахуванням того, що держава надавала підтримку у вигляді субсидії, то в цьому випадку – він свідомо не сплатив комунальні послуги. Тому для цього застосовується форма безготівкової оплати, коли Ощадбанк замість людини оплачує її платіжку. Якщо у людини немає заборгованості, вона все отримує в готівковому вигляді. І таких одержувачів 95%.
“0.7% – лягає на державний бюджет. Оскільки Ощадбанк виконує не властиву йому функцію. Банк працює з клієнтами. На сьогоднішній день Ощадбанк, отримуючи відповідні кошти, розносить їх між одержувачами, проводить договірні відносини з підприємствами, отримує від них щомісяця реєстри, які обробляє, розсилає щомісяця смс-повідомлення одержувачам. Передбачено 0.7% за адміністрування – за ту суму коштів, яку адміністрував Ощадбанк”, – розповів Музиченко.
На прикладі Укрпошти він пояснив, що якщо доставка відбувається через цю пошту, там також держава оплачує за одержувача пенсій та субсидій суму за доставку, яка варіюється від 0.79% до 1.56%. Тобто кожна доставка коштує грошей.
“Про жодні мільярди не йдеться. Банк обробляє ПЗ, утримує штат працівників, забезпечує діяльність колл-центру. Не іде Пишному в кишеню нічого (голова правління Ощадбанку Андрій Пишний – ред.). Це державний Ощадбанк. Ми свідомо брали державний банк. Навіть якщо державний банк заробляє певну суму коштів, здогадайтеся, куди він платить ці дивіденди – до держбюджету. Ніякі кошти з державного бюджету не виходять”, – додав заступник міністра.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас