Земельна реформа: кому залишать право на "безкоштовні ділянки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земельна реформа: кому залишать право на "безкоштовні ділянки"

Аграрний ринок
2781
В Україні триває підготовка до земельної реформи і відкриття ринку сільгоспземель, запланованого на 2020 рік. Найбільш обговорюваним виявився проект закону № 2178-10, який фактично скасовує мораторій на продаж сільгоспугідь. Він ухвалений в першому читанні 13 листопада і зараз готується до другого читання.
Зокрема, влада розробляє документ, пов’язаний із землями держвласності. Законопроект стосуватиметься питань розпаювання державних земель та роздачі паїв. Цей проект має бути поданий до парламенту найближчим часом. При цьому в ньому йтиметься про те, яка частина земель буде віддана громадам, а яка – у приватну власність, і кому саме, пише Сьогодні.
Як розповів заступник міністра економрозвитку Тарас Висоцький, в рамках приватизації належить вирішити цілу низку завдань. По-перше, завершити інвентаризацію (це планується зробити до Нового року). По-друге, впровадити прозору систему оподаткування цих земель і довести її до рівня ринкової. По-третє, має бути запущений процес розпаювання цих земель. І тільки після цього буде дозволено їх продаж.
Голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський уточнив, що частина паїв будуть ще виділені соціальним категоріям.
“У розпаювання йде значна частина земель держпідприємств. Кому йде? Є різні ідеї: від 40 до 60% паїв – працівникам, колишнім працівникам і соцсфері. Також у селах матимуть квоту АТОшники. Ми з ними домовилися два тижні тому і підписали меморандум”, – сказав народний депутат.
За його словами, інвентаризація земель держпідприємств вже практично завершена. Однак розпаювання земель почнеться тільки в 2020 році, оскільки закон ще не ухвалений навіть у першому читанні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас