Уряд проведе електронний перепис населення вже цього року – Дубілет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд проведе електронний перепис населення вже цього року – Дубілет

Казна та Політика
1372
Кабінет Міністрів вирішив провести так званий електронний перепис населення за допомогою даних мобільних операторів та соціологічних досліджень. Це дозволить зекономити 2-3 мільярди гривень.
Про це написав міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці у FACEBOOK.
“Ми вирішили провести т.зв. електронний перепис. Я мав під сотню зустрічей і дзвінків з різними потенційними користувачами. Я провів інтерв’ю з міністрами, директорами департаментів, представниками регіонів, соціологами. У результаті я умовно розбив усі запити потенційних замовників на два типи”, – повідомив Дубілет.
Тип 1. Десь 90% запитів — це інформація про те, в яких населених пунктах мешкає скільки людей, а також їхні стать та вік.
Тип 2. Спеціалізована інформація про склад сім’ї, житло, етно-національність тощо.
“Важливо, що більшість запитів першого типу були терміновими. Зараз уряд робить генеральний план інфраструктури країни (дороги, опорні школи, лікарні) — і більшість міністерств сказали, що не можуть чекати кінця наступного року”, – розповів він.
Електронний перепис буде проведений за таким алгоритмом:
  • буде збиратись анонімна інформація у мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташування;
  • збиратимуться дані з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд). Адже ці групи мають менше проникнення мобільних;
  • проводитимуться “калібруючі” соціологічні опитування, тобто скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах;
  • ці дані вставлятимуться в математичну модель.
“У підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування”, – повідомляє Дубілет.
На його думку, цей метод не дає відповіді на спеціалізовані питання (другий тип).
“Однак я вважаю, що для них, коли вони виникнуть, можна придумати точкові та більш дешеві способи дослідження. Можна проводити соціологічні опитування, роботу з електронними реєстрами або знайти інші незвичайні джерела. Наприклад, для вивчення мовного питання можна подивитися статистику банкоматів ПриватБанку”, – зазначив міністр.
За його словами, в 2020 році бюджет на перепис знизили з 3,4 млрд грн до 1,4 млрд.
Результати дослідження планують оприлюднити вже цього року.

Довідка Finance.ua:

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас