Якщо раптом економічна криза: експерт розповів про наслідки для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо раптом економічна криза: експерт розповів про наслідки для України

Казна та Політика
3353
Україні необхідно розробити спеціальний план з подолання наслідків можливої кризи світової економіки наступного року.
Про це заявив директор економічних програм Українського інституту майбутнього (Ukrainian Institute for the Future, UIF) Анатолій Амелін.
«Криза наступного року може бути, але її ймовірність не 100%. Незалежно від того, буде вона чи ні, ми повинні бути до неї готові і використовувати вже сьогодні ті інструменти, які нам доступні, і ці інструменти повинні бути частиною державної політики. По суті, нам необхідно створити антикризовий план і його реалізовувати. Це дасть можливість українським громадянам почуватися комфортніше, і іноземним інвесторам, яких ми хочемо залучати, почуватися в більш прогнозованій зоні”, – підкреслив Амелін.
У UIF вважають, що світова економічна криза може наступити в найближчі роки, оскільки сьогодні з’являється все більше передумов для цього. Наприклад: зростання економіки США, зниження індексу ділової активності країн Азії та Європи, проблеми на азіатських ринках нерухомості, а також зростання світового ринку боргових зобов’язань.
У зв’язку з можливою загрозою рецесії світової економіки, експерти Інституту розробили модель розвитку української економіки в умовах кризи, виходячи з того, що вона настане в третьому кварталі 2020 року.
Згідно з розрахунками, можлива криза в 2020-2021 роках призведе до падіння українського експорту на 16%, зростання курсу долара до 30-35 грн/дол., падіння реального гривневого ВВП на 8-9%, зниження зарплати в доларовому еквіваленті на 20-30%, а також звільнення півмільйона людей.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас