Міжбанк: чи розгойдають курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи розгойдають курс

Валюта
1328
Четвер знову порадує учасників торгів і спостерігачів змінами на валютному ринку. Причому до суто економічних традиційних факторів впливу на курс додасться і деяка інтрига щодо збереження/зміни облікової ставки Нацбанку.
Сьогодні о 14:00 відбудеться брифінг чиновників НБУ, присвячений рішенням Правління Нацбанку з цього питання. Зараз облікова ставка становить 16,5% річних (з 6.09.2019 року) і думки фінансистів щодо перспектив її зміни розійшлися. Опосередковано рішення НБУ з цього питання позначиться і на валютному ринку, позаяк зміна облікової ставки регулятора впливає на прибутковість ОВДП і відповідно – на інтерес до цих паперів з боку нерезидентів. А значить – і до обсягів продажу ними валюти під купівлі нових ОВДП.
За прогнозом, нацбанківці або збережуть облікову ставку на рівні 16,5% річних або знизять її ще на 0,25-0,5%. Більшого зниження, на нашу думку, очікувати не варто, оскільки рівень інфляції в країні (до чого частково і прив’язана облікова ставка) залишається досить високим.
Елемент інтриги з приводу рішення Нацбанку щодо облікової ставки – буде психологічно позначатися на поведінці учасників торгів, в першу чергу – на діях і операціях нерезидентів.
Крім цього, на тренд по курсу впливатимуть:
1) Господарська діяльність підприємств і отримання перших сум основних відшкодувань ПДВ експортерами. Вчора експортери отримали перші великі суми відшкодувань ПДВ (за нашими розрахунками як мінімум до 1 млрд гривень) і “зайва” гривня буде скорочувати їхню потребу в продажу валюти. А ось попит на неї у імпортерів поступово наростає, що спрацьовує проти гривні;
2) Поведінка готівкового ринку. Тут відбулася корекція цінників обмінників після вчорашнього зростання котирувань на міжбанку. Але вона поки незначна. Курс купівлі і продажу долара підняли на 3-5 копійок, що “не лякає” населення і не особливо позначається на настроях ринку;
3) Зниження залишків на коррахунках банків на 4,5 млрд гривень – до 50,5 млрд на ранок четверга. Основне зниження (на 3,011 млрд гривень) пройшло за рахунок сплати клієнтами коштів Мінфіну України за куплені у вівторок ОВДП. Зменшення гривневого навісу на ресурсному міжбанку підстрахує нацвалюту на торгах.
НБУ спробує купити свої «чергові» $30 млн через Matching, що знову тільки підіграє продавцям в частині підтримки котирувань долара навіть при ситуативному надлишку пропозиції на ринку.
Спекулянти працюватимуть як в форматі “в дві сторони”, так і намагатимуться підтягти максимально високо котирування, в чому їм періодично будуть “допомагати” і нерезиденти.
Ми очікуємо на четвер коридор по долару в межах 24,90-25,15 гривень з новими періодичними спекулятивними спробами розгойдати курс.
Статистика торгів за нашими розрахунками не перевищить $180-200 млн при укладанні до 400-450 угод.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,80-24,85 гривень і продаж 24,95-25,15 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,99 25,05
євро – 27,79 / 27,80
російський рубль – 0,390 / 0,391
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас