Dyson закрив проект електромобіля після розробки, що тривала понад чотири роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Dyson закрив проект електромобіля після розробки, що тривала понад чотири роки

Фондовий ринок
593
Джеймс Дайсон, засновник і глава компанії Dyson, відомого на весь світ виробника пилососів, фенів і повітряних фільтрів, оголосив про відмову від початкових планів з випуску електромобіля.
Про це британський підприємець повідомив в електронному листі, розісланому 10 жовтня співробітникам компанії.
Джерелу вдалося роздобути копію листа, де йдеться про те, що рада директорів ухвалила рішення припинити розробку і згорнути проект, оскільки знайти покупця не вдалося, а сама компанія не бачить можливості зробити проект рентабельним.
Dyson змінює стратегію. Тепер компанія має намір «сконцентруватися на неймовірно складній задачі створення виробництва твердотільних батарей», а також на інших ключових технологіях, таких як системи машинного зору, робототехніка, машинне навчання і штучний інтелект.
«Автомобільна команда Dyson розробила фантастичний автомобіль: вони були винахідливі в своєму підході, але при цьому залишалися вірними філософії компанії. Але незважаючи на всі наші старання протягом усього процесу розробки, ми просто не можемо знайти спосіб зробити проект комерційно успішним».
Dyson оголосив про намір вкласти близько $1,3 млрд в створення «самобутнього» електромобіля на твердотільних батареях. Ще стільки ж виробник пилососів планував витратити на інфраструктуру і випуск твердотільних акумуляторів. На момент анонсу (вересень) йшлося, що розробка почалася ще два з половиною роки тому. Пізніше стало відомо, що в планах Dyson розробка цілої лінійки, що складається мінімум з трьох моделей. Перший електромобіль спершу планували випустити в 2020 році, але потім його випуск перенесли на 2021 рік. На початку цього року ми розглядали патентні зображення першого електромобіля Dyson – аеродінамічного семимісного кросовера з наддовгою базою і величезними вузькими колесами. І ось зараз можна констатувати, що історія Dyson як виробника автомобілів закінчилася, так і не встигнувши як слід розпочатися.
Над електромобілем Dyson працювали 523 людини. Нікого звільняти не планують, Dyson обіцяє підшукати їм роботу в інших підрозділах.
В цілому це несподівана заява, яка хоч і виглядає трохи дивно, видається цілком розумною. Судячи з формулювання, Dyson просто злякалися. Зрозуміло, що прямо так заявити компанія не може. Але зрозуміти Dyson можна, зважаючи на те, якими темпами зростає конкуренція в цьому сегменті. На тлі успіхів Tesla, а також автомобільних гігантів на кшталт Volkswagen, BMW, Hyundai, Nissan, Mazda і інших затія Dyson з випуском власного електромобіля зараз виглядає як чисте самогубство. Тобто, Dyson явно упустила свій шанс і зараз пробитися на цей ринок виробнику пилососів просто не під силу, ставки дуже високі.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас