Владислав Крайник: чи є життя після електронного РРО? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владислав Крайник: чи є життя після електронного РРО?

Фондовий ринок
2549
Ще до входження в президентську гонку, Володимир Зеленський декларував у своїй програмі повний перехід всього державного апарату в площу онлайн-послуг від держави з метою підвищення оперативності та простоти надання громадянам послуг від держави.
Озвучено справды масштабні проекти, такі як «Держава в смартфоні», переведення всього державного документообігу в електронний формат. Але однією з найрезонансніших ініціатив є електронне РРО.
Такі «страшні» слова: електронне РРО та E-receipt
Електронне РРО (реєстратор розрахункових операцій – ред.) – це програмне забезпечення, яке працює за принципом класичних касових апаратів. Дане ПЗ скачується на телефон, планшет, ноутбук або інше технічний засіб як звичайний мобільний додаток за типом Приват24 або monobank.
При реєстрації в податковій кожного примірника такого ПЗ присвоюється свій фіскальний номер, а інформація щодо електронною фіскального чеку автоматично відправляється на сервер податкової служби для зберігання та обробки даних.
E-receipt (електронний фіскальний чек) – це звичайний чек, який споживач отримує на касі в Сільпо або АТБ з однією лише різницею: він формується і передається клієнту в електронній формі за допомогою програмного реєстратора розрахункових операцій.
Чим регулюють?
Ця ініціатива була ухвалена в двох читаннях парламенту в кращих традиціях Слуги народу, протягом місяця. Принципи дії програмного РРО закріплені в двох проектах ЗУ №1053-1 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг і №1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».
Навіщо потрібен програмний РРО?
Відповідь досить проста, для контролю фіскальними службами обороту грошових коштів підприємств і ФОП, які приймають оплату від населення готівкою і платіжними картками. Збираються виводити «тінь» з частини ринку.
Де можна отримати програмний РРО?
Ще навесні 2019 року Міністерство фінансів України затвердило перелік систем програмного РРО. Зі списком ви можете ознайомитися тут.
До переліку програм входять:
  • Комплекс обробки фіскальної інформації ІКС ПРРО від ТОВ ІКС-Техно.
  • Реєстр розрахункових операцій спеціалізований (СРРО) від ТОВ Платісервіс.
  • Програмний комплекс Вебкаса (Webkassa) від ТОВ КТД-Освіта.
  • Фіскальний сервер iNNOVATE! від ТОВ Систем продакшн.
  • Смарт КАСА від ТОВ Вчасно сервіс.
  • Easy SI від ТОВ Ізі софт.
  • Укртрімекс РРО від ТОВ Укртрімекс.
  • Система E-Receipt (e-Чек) від Державної фіскальної служби.
З порядком включення програмного РРО до реєстру ви можете “ознайомитися за посиланням.”“:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0307-19/print
Хто зобов’язаний використовувати програмний РРО?
У проекті ЗУ №1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» передбачено, що тимчасово з 1 січня по 31 грудня 2020 (включно) програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень. Але під цей тимчасовий імунітет не підпадають платники єдиного податку, які займаються:
- інтернет-бізнесом (продажами послуг/товарів через мережу інтернет);
- реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту. З переліком ви можете ознайомитися за посиланням на Постанову КМУ № 231 від 16.03.2017 р
- фармбізнес і медичні послуги;
- ювелірний бізнес;
- ті, хто займається продажем Б/У товарів;
- готельно-ресторанний бізнес;
- туристичний бізнес;
- ті, хто займається реалізацією деталей і приладдя для автотранспортних засобів, при продажу яких застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
«За» і «проти» програмного РРО
Громадська думка кардинально розділилася на противників і прихильників закону про електронний РРО. Дану ініціативу підтримують міжнародні експерти, Європейська бізнес-асоціація, експертні організації, що спеціалізуються на детінізації економіки і вільній конкуренції на ринку.
Проти закону про програмне РРО виступають представники бізнесу. Резонанс в медіа викликали слова Владислава Чечоткіна про зупинку роботи Rozetka якщо закон не буде відкликаний. Ще більше масла у вогонь підливає петиція на сайті Президента України з проханням ветувати закон №1053-1, яка станом на 03 жовтня вже набрала майже 7 тис. голосів із 25 тис. потрібних.
Причиною такого протистояння є побоювання бізнесу, що ці закони дадуть ще більше механізмів для тиску на них. А в коктейлі з особливостями наших фіскальних органів — і новий виток розквіту корупційних схем.
При цьому не варто забувати про те, що малий бізнес часто намагається приховати свої доходи для зменшення податкової бази. А великому бізнесу перекривають кисень через неможливість використання ФОП схеми для оптимізації податкового навантаження.
Прихильники цього законопроекту називають свої плюси: детінізація економіки, наповнення бюджету, прогресивні методи обміну інформацією, захист прав споживачів. Державна регуляторна служба України виставила свій прогноз витрат бізнесу на реалізацію електронного РРО. У своєму висновку ГРСУ вказала, що впровадження електронного РРО зменшить навантаження на легальний бізнес майже в 2,6 рази.
Незважаючи на такі суперечливі думки сторін, неможливо заперечувати того, що переведення цих відносин в онлайн-площину є неминучим, еволюційним процесом перетворення бізнесу. Весь світ мчить назустріч технологічному майбутньому, і у нас є шанс осідлати цю хвилю по впровадженню технологічних рішень для держави і суспільства.
Владислав Крайник, юрист Treeum
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас