НБУ назвав чинники зміцнення гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав чинники зміцнення гривні до долара

Валюта
1691
Збільшення пропозиції валюти на міжбанківському валютному ринку в 2019 році зумовлене появою нових фундаментальних факторів.
Про це йдеться в коментарі Національного банку України.
Як зазначили в НБУ, на валютний ринок передусім впливає стійкий приплив коштів нерезидентів у гривневий державний борг.
“Макрофінансова стабілізація в Україні, нинішня масштабна лібералізація руху капіталу, створення зручної інфраструктури завдяки запуску Clearstream, а також поточні тенденції на глобальному фінансовому ринку сприяли поглибленню інтеграції України в міжнародні ринки капіталу”, – підкреслив заступник глави НБУ Олег Чурій.
На думку заступника голови НБУ, інтерес нерезидентів до гривневих ОВДП має не спекулятивний характер. “В український держборг вкладають кошти поважні інституційні інвестори, яких приваблюють не тільки високі процентні ставки, а й комфортне інвестиційне середовище. Тому активне входження нерезидентів в український держборг – це вже не ситуативний тренд, а новий фундаментальний фактор, який визначає і визначатиме надалі ситуацію на валютному ринку”, – додав він.
За даними НБУ, інший новий фундаментальний фактор, який став визначальним для ситуації на валютному ринку зараз і залишиться таким в подальшому, – це рекордне зростання врожайності зернових в Україні. Зокрема, за попередніми оцінками, цього року зафіксована найвища врожайність пшениці і ячменю в Україні, принаймні з початку 2000-х.
“Це означає, що надходження від експорту рекордного врожаю, які продовжують підживлювати пропозицію валюти, є не сезонним фактором, викликаним виключно сприятливими погодними умовами, а й результатом дії нового фактора, який матиме довгостроковий ефект на ситуацію на валютному ринку”, – зазначив Чурій.
У НБУ зазначили, що підприємства реального сектора економіки помітного попиту на валюту не демонструють. У вересні навіть значні обсяги зовнішніх платежів державними підприємствами були зроблені за рахунок залучених раніше на міжнародних ринках боргових коштів.
Як підкреслили в НБУ, центробанк планує і надалі дотримуватися режиму плаваючого обмінного курсу. “При цьому режимі НБУ не підтримує жодного значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному ринку визначається необхідністю накопичувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку і підтримувати трансмісію ключової процентної ставки”, – йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас