Верховна Рада удосконалила Prozorro — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада удосконалила Prozorro

Казна та Політика
1169
19 вересня Верховна Рада України прийняла нову редакцію закону про публічні закупівлі.
За законопроект №1076, поданий заступником голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксоланою Підласою, проголосували 292 народні депутати.
Нова редакція містить низку нововведень:
  • Підвищення ефективності закупівель, запровадження персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, удосконалення механізму оскарження, гармонізація з міжнародними стандартами.
  • Зниження порогу для обов’язкового проведення закупівель через Prozorro з 200 тисяч до 50 тисяч гривень. Це значить, що більше чверті мільйона процедур на рік тепер відбуватимуться у системі та матимуть етап аукціону. Завдяки цьому додаткова економія може скласти до 9 млрд грн на рік.
  • Бізнес, який переміг у тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції. Це дозволить підприємцям не втратити тендер, а держзамовнику – зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію.
Удосконалено механізм оскарження:
  • повернення плати у випадку задоволення скарги постачальника,
  • оплата скарги через систему,
  • механізми антитролінгу.
За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника та штраф у 85 тис. грн.
За порушення законодавства для недобросовісних замовників передбачається штраф:
  • на перший раз від 25,5 тис. грн до 51 тис. грн,
  • у разі повторного порушення протягом року — від 51 тис. грн до 85 тис. грн.
У законопроекті з’являється нова норма, в якій відповідальність за порушення законодавства в сфері публічних закупівель поширюватиметься і на керівника замовника. Якщо будуть придбані товари, роботи і послуги до/без закупівлі або буде укладено договір так само до/без закупівлі, то керівника замовника чекає штраф від 34 тис. грн до 170 тис. грн.
Для гармонізації з законодавством ЄС та міжнародними стандартами пропонується розширити перелік конкурентних процедур, надати право брати участь у закупівлях об’єднанням підприємств, закріпити право замовників проводити передтендерні комунікації з бізнесом. Також з’явиться новий інструмент для боротьби з демпінгом – система підсвічуватиме аномально низьку ціну. Постачальник муситиме її обгрунтувати для укладання договору з замовником.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас