У Нацбанку назвали зміцнення гривні некритичним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку назвали зміцнення гривні некритичним

Валюта
2296
Голова Нацбанку Яків Смолій назвав поточне зміцнення гривні некритичним. Так він учора прокоментував критику міністра фінансів Оксани Маркарової, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.
«Ми діємо згідно з нашими правилами, згідно з нашими документами, якими керується Департамент відкритих ринків, і те, що відбувається сьогодні на ринку з національною валютою, жодним чином не є чимось критичним, щоб реагувати на коментарі публічних менеджерів», – підкреслив Смолій.
За минулий тиждень українська валюта зміцнилася на гривню з невеликим, а цього тижня її безготівковий курс падав аж до 24,96 грн./$. Це мінімальне значення з 2016 року, і на 1,8 грн менше, ніж у травні цього року. Літо-2019 міжбанк починав на рівні 26,7 грн./$.
До кінця не зрозуміло, які саме правила і документи малися на увазі. Смолій цього не уточнив. Можливо, чиновник натякнув на затертий до дірок аргумент про те, що стабільність гривні, за новим нацбанківським законом, більше не є головним пріоритетом НБУ. Ключовий обов’язок регулятора – підтримка цінової стабільності. Це називають таргетуванням інфляції і, як запевняють в центробанку, успішно з цим справляються.
Хоча всі розуміють, що як тільки буде змінено методику розрахунку індексу інфляції (це вже прерогатива уряду), і вона нарешті стане об’єктивною – цей картковий будиночок тут розсиплеться. Тому що реальна інфляція в Україні не має нічого спільного з даними Держстату і Нацбанку.
Проте, інфляційний аргумент якийсь час може послужити захистом Нацбанку. Чим нижчий курс долара – тим нижчі ціни на імпорт і, відповідно, ціни на товари. Як відомо, імпортна складова (навіть невелика) є в більшості товарів, вироблених в Україні.

Найкращі картки для зберігання грошей

Другий аргумент і документ, який НБУ може пред’явити Мінфіну – це новий валютний закон. Який передбачає вільний ринок. Повністю вільний і абсолютно не регульований. Це означає, що вартість гривні повинна визначатися попитом і пропозицією валюти, а не центробанком. Він може умити руки і спокійно спостерігати за всім збоку.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас