Вкладникам проблемних банків - рішення суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладникам проблемних банків - рішення суду

Кредит&Депозит
1014
Вкладникам проблемних банків не мають права відмовляти в компенсаціях, якщо їм перерахували кошти впритул до дати введення в фінустанові тимчасової адміністрації. Навіть якщо гроші надійшли за добу до її появи.
Відповідну правову позицію видала Велика палата Верховного суду під час розгляду справи №814/4112/15.
Вона вимагала від Фонду гарантування вкладів фізосіб включити людину в список постраждалих вкладників, і виплатити їй відшкодування до 200 тис. грн. Оскільки суд не побачив жодної різниці між вкладниками, у яких кошти перебували на рахунках, і тими, яким їх перерахували. Навіть в останній момент. Головне – що перерахування відбулося до тимчасової адміністрації.
Історія стосувалася вкладника банку “Київська Русь”, який отримав кошти на рахунок 19 березня 2015 року. А тимчасова адміністрація в фінустанові була введена 20 березня, тобто на наступний день.
«Відповідно до статті 1062 Цивільного кодексу України, на рахунок за банківським вкладом зараховуються грошові кошти, що надійшли в банк на ім’я вкладника від іншої особи, якщо договором банківського вкладу не передбачено інше. При цьому вважається, що вкладник погодився на одержання грошових коштів від іншої особи, надавши їй необхідні дані про рахунок за вкладом. Тобто законодавство не передбачає обмежень для визнання особи вкладником банку у випадках перерахування коштів на користь іншою особою», – йдеться в правовій позиції БП-ВС.
Історій з перерахуваннями грошей в останній момент – дуже багато. Правники кажуть, що у Фонді гарантування майже завжди намагаються не платити компенсацій в подібних випадках. Ставлячи себе вище за закон. В якому говориться, що на відшкодування мають права всі вкладники, у яких були кошти на рахунках до введення тимчасової адміністрації. Неважливо за скільки днів до її появи – за 1 або за 101.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас