У Швейцарії заблокували 60 мільйонів франків у справі про розкрадання коштів "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швейцарії заблокували 60 мільйонів франків у справі про розкрадання коштів "Нафтогазу"

Казна та Політика
718
Федеральна прокуратура в Берні (Швейцарія) розслідує справу за підозрою у відмиванні грошей “в зв’язку з можливою розтратою коштів державного українського енергоконцерну “Нафтогаз”.
В рамках кримінального провадження на рахунках у швейцарських банках заблоковано вже 60 мільйонів франків, повідомили в прокуратурі у відповідь на запит DW.
Зазначається, що наразі у справі двоє підозрюваних, обидва – громадяни України. Одного з них підозрюють у відмиванні грошей, другого – в співучасті у відмиванні.
Інформацію про справу за підозрою у відмиванні грошей “Нафтогазу” Федеральна прокуратура надала DW у відповідь на запит про долю коштів на рахунках офшорної компанії з Британських Віргінських островів, яку Генпрокуратура України вважає підконтрольною народному депутату Євгену Бакуліну.
“За даними слідства, на швейцарський рахунок цієї компанії було виведено 25 мільйонів доларів США в період, коли Бакулін був главою “Нафтогазу”(2010-2014 роки). Номінальним бенефіціаром компанії, за цими ж даними, виступає дочка колишнього глави держкомпанії”, – йдеться в повідомленні.
У березні 2018 року Бакулін був оголошений в розшук. Його підозрюють в участі в “злочинній організації Віктора Януковича”, заволодінні чужим майном і замаху на заволодіння чужим майном, фінансовій оборудці, складанні фіктивних документів.
Зокрема, Бакуліну інкримінують заволодіння коштами “Нафтогазу України” в сумі 449 млн 963 тисяч гривень, замах на заволодіння коштами цього ПАТ в сумі 5 млрд 100 млн 36 тисяч гривень, а також у заволодінні майном і коштами “Чорноморнафтогазу” в сумі 404 млн 374 тисячі доларів при закупівлі нафтовидобувних вишок. Скандальну справу назвали на честь тодішнього міністра енергетики і давнього близького соратника Бакуліна Юрія Бойка.
“Після втечі колишнього президента України Віктора Януковича в Росію 2014 року слідчі ГПУ встановили, що за бурові установки було переплачено 400 мільйонів доларів. Ці гроші, очевидно, були виведені за кордон.
Згідно з інформацією в судовому реєстрі, в рамках оборудки в Швейцарію, крім 25 мільйонів, ймовірно, виведених на рахунки Бакуліна, також було виведено 95 мільйонів доларів на рахунки офшорної компанії з Белізу. Бенефіціаром останньої слідчі вважають Януковича”, – пише DW.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас